duminică, august 29, 2010

Fila 180 : Ma simt atat de mic...(poveste)


   Un tanar s-a dus la un batran intelept pentru a-l ajuta cu un sfat.
- Inteleptule, am venit la tine pentru ca ma simt atat de mic, de neinsemnat, nimeni nu da doi bani pe mine si simt ca nu mai am forta sa fac ceva bun. Ajuta-ma, invata-ma cum sa fac sa fiu mai bun? Cum sa le schimb oamenilor parerea despre mine?

   Fara ca macar sa se uite la el, batranul ii spuse:
- Imi pare rau, baiete, nu te pot ajuta acum, am de rezolvat o chestiune personala. Poate dupa aceea.. Apoi, dupa o mica pauza, adauga:
- Daca m-ai putea ajuta tu pe mine poate ca as rezolva problema mea mai repede si as putea sa ma ocup si de tine..
- As fi incantat sa va ajut, baigui tanarul cam cu jumatate de gura, simtind ca iarasi e neluat in seama si amanat.
- Bine, incuviinta batranul intelept.
   Isi scoase din degetul mic un inel si-l intinse baietanului adaugand:
- Ia calul pe care-l gasesti afara si du-te degraba la targ. Trebuie sa vand inelul acesta pentru ca am de platit o datorie. E nevoie insa ca tu sa iei pe el cat se va putea de multi bani, dar ai grija ca sub nici in ruptul capului sa nu-l dai pe mai putin de un banut de aur. Pleaca si vino cu banii cat mai repede.
   Tanarul lua inelul, incaleca si pleca. Odata ajuns in targ incepu sa arate inelul in stanga si-n dreapta, doar-doar va gasi cumparatorul potrivit. Cu totii manifestau interes pentru mica bijuterie, pana cand le spunea cat cere pe ea. Doar ce apuca sa le zica de banutul de aur unii radeau, altii se incruntau sau ii intorceau imediat spatele. Un mosneag i-a explicat cat de scump este un ban de aur si ca nu poate sa obtina un asemenea pret pe inel. Altcineva s-a oferit sa-i dea doi bani, unul de argint si unul de cupru, dar tanarul stia ca nu poate vinde inelul pe mai putin de un banut de aur, asa ca refuza oferta. Dupa ce batu targul in lung si-n lat, rapus nu atat de oboseala, cat mai ales de nereusita, lua calul si se intoarse la batranul intelept.
... Flacaul si-ar fi dorit sa aiba el o moneda de aur pe care s-o poata da in schimbul inelului, ca sa-l poatã scapa pe invatat de griji si, astfel, acesta sa se poata ocupa si de el. Intra cu capul plecat.
- Imi pare rau, incepu el, dar n-am reusit sa fac ceea ce mi-ati cerut. De-abia daca as fi putut lua doi sau trei banuti de argint pe inel, dar nu cred sa pot pacali pe cineva cu privire la adevarata valoare a inelului.
- Nici nu-ti imaginezi cat adevar au vorbele tale, tinere prieten! spuse zambitor inteleptul. Ar fi trebuit ca mai intai sa cunoastem adevarata valoare a inelului. Incaleca si alearga la bijutier. Nimeni altul n-ar putea spune mai bine cat face. Spune-i ca ai vrea sa vinzi inelul si intreaba-l cat ti-ar da pentru el. Dar, oricat ti-ar oferi, nu-l vinde. Intoarce-te cu inelul! Flacaul incaleca si pleca in goana.

   Bijutierul examina atent micul inel, il privi atent prin lentila prinsa cu ochiul, il rasuci si apoi zise:
- Spune-i invatatorului ca daca ar vrea sa-l vanda acum, nu-i pot oferi decat 58 de bani de aur pentru acest inel.
- Cuuum, 58 de bani de aur?!? - exclama naucit tanarul.
- Da, raspunse bijutierul. Stiu ca-n alte vremuri ar merita si 70, dar daca vrea sa-l vanda degraba, nu-i pot oferi decat 58.

  Tanarul multumi si se intoarse degraba la invatat, povestindu-i pe nerasuflate cele intamplate.
- Ia loc, te rog - ii spuse acesta dupa ce-l asculta.  
  Tu esti asemenea acestui inel, o bijuterie valoroasa si unica. Si, ca si in cazul lui, doar un expert poate spune cat de mare este valoarea ta.
   Spunand acestea, lua inelul si si-l puse din nou pe degetul mic.
- Cu totii suntem asemenea lui, valorosi si unici, perindandu-ne prin targurile vietii si asteptand ca multi oameni care nu se pricep sa ne evalueze.  

vineri, august 27, 2010

Fila 179 : MITUL PESTERII - extras integral din Republica lui Platon

       Socrate: „Asemuieşte firea noastră în privinţa educaţiei şi a lipsei de educaţie cu următoarea întâmplare: iată mai mulţi oameni aflaţi într-o încăpere subpământeană, ca într-o peşteră, al cărei drum de intrare dă spre lumină, drum lung faţă de lungimea întregului peşterii. În această încăpere ei se găsesc, încă din copilărie, cu picioarele şi grumazurile legate, astfel încât trebuie să stea locului şi să privească într-o singură direcţie, fără să-şi poată roti capetele din pricina legăturilor. Lumina vine de sus şi de departe, de la un foc aprins înapoia lor; iar între foc şi oamenii legaţi este un drum aşezat mai sus, de-a lungul căruia, iată, e zidit un mic perete, aşa cum este, să zicem, paravanul scamatorilor, pus dinaintea celor ce privesc, deasupra căruia îşi arată ei scamatoriile”

    Glaucon: „Văd”

- Mai încearcă să vezi şi că, de-a lungul acestui perete, nişte oameni poartă felurite obiecte care depăşesc în înălţime zidul, mai poartă şi statui de oameni şi alte făpturi de piatră sau lemn, lucrate în chipul cel mai divers. Iar dintre cei care le poartă, unii scot sunete, alţii păstrează tăcerea.
- Ciudată imagine şi ciudaţi sunt oamenii legaţi!
- Sunt asemănători nouă. Căci crezi că astfel de oameni au văzut, atât din ei înşişi cât şi din ceilalţi, altceva decât umbrele care cad, aruncate de foc, pe zidul dinaintea lor?
- Cum ar putea vedea altceva dacă întreaga viaţă sunt siliţi să-şi ţină capetele nemişcate?
- Iar dacă ei ar fi în stare să stea de vorbă unii cu alţii, nu crezi că ar socoti că, numind aceste umbre pe care le văd, ei numesc realitatea?
- Necesar.
- Şi ce-ar face dacă zidul de dinainte al închisorii ar avea ecou? Când vreunul dintre cei ce trec ar emite vreun sunet, crezi că ei ar socoti emisiunea sunetului fiind altceva în afara umbrei ce le trece pe dinainte?
- Pe Zeus, nu cred!
- În general deci, asemenea oameni nu ar putea lua drept adevăr decât umbrele lucrurilor.
- E cu totul obligatoriu.

- Priveşte acum în ce fel ar putea fi dezlegarea lor din lanţuri şi vindecarea de lipsa lor de minte: atunci când vreunul dintre ei s-ar pomeni dezlegat şi silit deodată să se ridice, să-şi rotească grumazul, să umble şi să privească spre lumină, făcând el toate acestea ar resimţi tot felul de dureri. Iar din pricina strălucirii focului n-ar putea privi direct acele obiecte, ale căror umbre le văzuse mai înainte. Ce crezi că ar zice dacă cineva i-ar spune că ceea ce văzuse până atunci nu erau decât deşertăciuni, dar că acum se află mai aproape de ceea-ce-este şi că, întors către ceea-ce-este, vede mai conform cu adevărul? În plus, dacă arătându-i fiecare dintre obiectele purtate, l-ar sili prin întrebări să răspundă ce anume este lucrul respectiv, nu crezi că el s-ar putea afla în încurcătură şi că ar putea socoti că cele văzute mai înainte erau mai adevărate decât cele arătate acum?
- Ba da.
- Iar dacă l-ar sili să privească spre lumina însăşi, nu crezi că l-ar durea ochii şi că ar da fuga îndărăt, întorcându-se spre acele locuri pe care poate să le vadă şi le-ar socoti pe acestea în fapt, mai sigure decât cele arătate?
- Chiar aşa!
- Dar dacă cineva l-ar smulge cu forţa din locuinţa aceasta, ducându-l pe un suiş greu şi pieptiş, nedându-i drumul până ce nu l-ar fi tras la lumina soarelui, oare nu ar suferi şi nu s-ar mânia că e tras? Iar când ar ieşi la soare, nu i s-ar umple ochii de strălucire, astfel încât nu ar putea vedea nimic din lucrurile socotite acum adevărate?
- N-ar putea să le vadă, cel puţin pe moment.
- Cred că ar avea nevoie de obişnuinţă, dacă ar fi ca el să vadă lumea de sus. Iar mai întâi, el ar vedea mai lesne umbrele, după aceea oglindirile oamenilor şi ale lucrurilor, apoi în sfârşit lucrurile în sine. În continuare i-ar fi mai uşor să privească în timpul nopţii ceea ce e pe cer şi cerul însuşi, privind deci lumina stelelor şi a lunii mai curând decât soarele şi lumina sa în timpul zilei.
- Cum de nu.
- În sfârşit el va privi soarele. Nu în apă, nici reflexiile sale în vreun alt loc străin, ci l-ar putea vedea şi contempla aşa cum este.
- Necesar.
- După aceasta, ar cugeta în legătură cu soarele, cum că acesta determină anotimpurile şi anii, că el cârmuieşte totul în lumea vizibilă, fiind într-un fel răspunzător şi pentru imaginile acelea văzute de ei în peşteră.
- E clar că aici ar ajunge, după ce va fi străbătut toate celelalte etape.
- Atunci nu crezi că dacă omul acesta şi-ar aminti de prima sa locuinţă, de "înţelepciunea" de acolo, ca şi de părtaşii săi la lanţuri, el s-ar socoti pe sine fericit de pe urma schimbării, iar de ceilalţi i-ar fi milă?
- Cu totul.
hh
- Iar dacă la ei ar exista laude şi cinstiri şi s-ar da răsplată celui mai ager în a vedea umbrele ce trec alături şi care îşi aminteşte cel mai bine cele ce de obicei se preced, se succed sau trec laolaltă şi care, în temeiul acestor observaţii, ar putea cel mai bine să prezică ce urmează în viitor să se mai întâmple, ţi se pare oare că omul nostru ar putea să poftească răsplăţile acelea şi să-i invidieze pe cei onoraţi la ei şi aflaţi la putere? Sau ar simţi ce spune Homer, voind nespus "mai degrabă argat să fie pe pământ la cineva neînsemnat, sărman şi fără de stare", consimţind să păţească orişice mai degrabă decât să aibă părerile de acolo şi să trăiască în acel chip?
- Aşa cred şi eu.

- Mai gândeşte-te şi la următorul aspect: dacă acel om, coborând, s-ar aşeza iarăşi în acelaşi loc de unde a plecat, oare nu ar avea ochii plini de întunecime, sosind deodată dinspre lumea însorită?
- Ba da.
- Iar dacă el ar trebui din nou ca, interpretând umbrele acelea, să se ia la întrecere cu oamenii ce au rămas întotdeauna legaţi şi dacă ar trebui să o facă chiar în clipa când nu vede bine, înainte de a-şi obişnui ochii, iar dacă acest timp cerut de reobişnuire nu ar fi cu totul scurt, oare nu ar da el prilej de râs? Şi nu s-ar spune despre el că, după ce s-a urcat, a revenit cu vederea coruptă şi că, deci, nici nu merită să încerci a sui? Iar pe cel ce încearcă să-i dezlege şi să-i conducă pe drum în sus, în caz că ei ar putea să pună mâinile pe el şi să-l ucidă, oare nu l-ar ucide?
- Ba chiar aşa.
- Iată dragă Glaucon imaginea care trebuie, în întregime pusă în legătură cu cele zise mai înainte: domeniul deschis vederii e asemănător cu locuinţa-închisoare, lumina focului din ea - cu puterea soarelui. Iar dacă ai socoti urcuşul şi contemplarea lumii de sus ca reprezentând suişul sufletului către locul inteligibilului, ai înţelege bine ceea ce eu nădăjduiam să spun, de vreme ce aşa ceva ai dorit să asculţi. Dacă nădejdea aceasta e îndreptăţită, Zeul o ştie.
Opiniile mele însă acestea sunt, anume că în domeniul inteligibilului, mai presus de toate este ideea Binelui, că ea este anevoie de văzut, dar că, odată văzută, ea trebuie concepută ca fiind pricina pentru tot ce-i drept şi frumos; ea zămisleşte în domeniul vizibil lumina şi pe domnul acesteia, iar în domeniul inteligibilului chiar ea domneşte, producând adevăr şi intelect; şi iarăşi cred că cel ce voieşte să facă ceva cugetat în viaţa privată sau în cea publică, trebuie s-o contemple.
- Sunt de aceeaşi părere, în felul în care pot.
- Atunci fii de acord şi cu lucrul care urmează şi nu te mira că cei care ajung aici nu vor să se îndeletnicească cu afacerile omeneşti, ci mereu sufletele lor cată în sus, fapt firesc dacă aceasta se întâmplă după chipul imaginii înfăţişate mai înainte.
- E firesc.
- Dar crezi că e de mirare, dacă cineva, sosind de la contemplarea divinului la cea a lucrurilor omeneşti, se poartă cum nu trebuie şi se face de râs, având vederea încă slabă? Ţi se pare de mirare că, înainte de a se obişnui îndestulător cu bezna din lumea de aici, este silit, pe la tribunal sau pe aiurea, să se confrunte cu umbrele dreptăţii, sau cu statuile de la care provin umbrele şi să se ia la întrecere cu alţii în legătură cu acest subiect şi în felul în care sunt înţelese toate acestea de către oameni ce n-au văzut niciodată dreptatea însăşi?
- Nu este deloc de mirare.
- Dar dacă lumea ar avea minte şi-ar aminti că există două feluri de slăbire a vederii, provenind de la două feluri de pricini: o dată a celor ce vin de la lumină la întuneric, apoi a celor ce vin de la întuneric la lumină. Ar putea atunci gândi că acelaşi lucru se petrece şi cu sufletul, atunci când l-ar vedea tulburat şi incapabil să vadă ceva; n-ar trebui să râdă necugetat, ci s-ar cădea să cerceteze dacă nu cumva, venind sufletul de la o viaţă mai luminoasă, nu e pătruns de întuneric datorită neobişnuinţei; sau dacă, dimpotrivă, sosind de la mai multă neştiinţă înspre o viaţă mai luminoasă, nu s-a umplut de o mai mare strălucire. Astfel, pe cel dintâi l-ar socoti fericit pentru ceea ce i s-a întâmplat şi pentru ceea ce a trăit, în timp ce pe celălalt l-ar socoti vrednic de milă. Iar dacă totuşi ar voi să râdă de acesta din urmă, ar fi mai puţin ridicol să râdă de el, decât de cel care soseşte de sus, de la lumină.
- Foarte corect ceea ce spui.
- Aşa ceva trebuie să cugetăm despre aceste suflete, dacă ideile noastre sunt adevărate. Şi să nu socotim că educaţia este ceea ce unii pretind că ea este: într-adevăr ei susţin că pot aşeza ştiinţa într-un suflet în care ea nu se afla, ca şi când ar da vedere ochilor orbi.
- Da, ei susţin aşa ceva.
- Discuţia noastră arată însă că, după cum ochiul nu e în stare să se întoarcă dinspre întuneric spre strălucire, decât laolaltă cu întreg corpul, la fel această capacitate prezentă în sufletul fiecăruia, ca şi organul prin care fiecare cunoaşte, trebuie să se răsucească împreună cu întreg sufletul dinspre tărâmul devenirii, până ce ar ajunge să privească la ceea-ce-este şi la măreaţa lui strălucire. Aceasta numim Binele, nu?
- Da.
- Iată deci arta "răsucirii". Se pune problema în ce fel se va obţine transformarea cea mai rapidă şi mai eficace a sufletului. Nu-i vorba de a-i sădi "simţul văzului", ci de a-l face să "vadă" pe cel care are deja acest simţ, dar nu a fost crescut cum trebuie şi nici nu priveşte unde ar trebui.
- Aşa se pare.
- Celelalte aşa-zise virtuţi ale sufletului par să fie cumva apropiate de virtuţile trupului - de fapt ele nu există în el mai înainte, ci doar mai târziu apar în obiceiuri şi în ocupaţiile omului. Însă capacitatea de a cugeta are, mai degrabă decât orice altceva, parte de ceva divin pare-se, de ceva care face ca ea să nu-şi piardă puterea niciodată. Numai că ea poate deveni, dând urmare "răsucirii" ceva folositor şi util, sau nefolositor şi vătămător. Ori n-ai observat la cei socotiţi ticăloşi dar iscusiţi, că măruntul lor suflet e ager la vedere şi priveşte cu ascuţime scopurile spre care s-a îndreptat, ca unul ce nu are o vedere slabă, dar e silit să slujească răului, încât, cu cât ar fi mai ager la vedere, cu atât ar săvârşi mai multe răutăţi?
- Ba da.
- Dacă atunci s-ar tăia încă din copilărie această parte rea a sufletului, i s-ar tăia atunci legăturile de rudenie cu devenirea, precum cu un plumb nevrednic, legături care, înclinând spre mâncăruri şi plăceri de acest fel, spre bucuriile ospeţelor, întorc în jos privirea sufletului. Or, dacă s-ar îndepărta de ele şi s-ar întoarce către adevăr, aceeaşi putere aparţinând aceloraşi oameni, l-ar vedea atunci cu multă agerime, la fel cum vede şi lucrurile asupra cărora este acum îndreptată.
- E verosimil.
- Verosimil e şi următorul lucru: nu este necesar, în temeiul celor de dinainte ca nici cei needucaţi şi lipsiţi de experienţa adevărului să nu poată vreodată cârmui ca lumea cetatea, dar nici cei lăsaţi să-şi consume până la capăt viaţa în învăţătură? Primii deoarece duc lipsa unui principiu unic, pe care avându-l în vedere, să facă tot ceea ce fac, în viaţa privată şi în public; ceilalţi fiindcă de bunăvoie nu vor acţiona, socotind că au şi ajuns să vieţuiască în Insulele Fericiţilor.


- Adevărat.
- Este prin urmare, sarcina noastră, a celor ce durăm cetatea, să silim sufletele cele mai bune să ajungă la învăţătura pe care am numit-o mai înainte "supremă", anume să vadă Binele şi să întreprindă acel urcuş, iar după ce, fiind sus, vor fi privit îndeajuns, să nu li se îngăduie ceea ce acum li se îngăduie.
- Ce anume?
- Să rămână pe loc şi să nu mai vrea să coboare îndărăt la acei oameni înlănţuiţi, nici să ia parte la greutăţile şi cinstirile lor, fie că sunt mai mult sau mai puţin vrednice.
- Dar nu le vom face o nedreptate şi nu îi vom lăsa să trăiască mai rău, când lor le este cu putinţă să trăiască mai bine?
- Iarăşi ai uitat prietene că legea nu se sinchiseşte ca o singură clasă să o ducă deosebit de bine în cetate, ci ea orânduieşte ca în întreaga cetate să existe fericirea, punându-i în acord pe cetăţeni prin convingere şi constrângere, făcându-i să-şi facă parte unul altuia din folosul pe care fiecare poate să-l aducă obştii. Legea face să fie în cetate astfel de oameni, nu ca să-l lase pe fiecare să se îndrepte pe unde ar vrea, ci ca ea să-i folosească pentru a întări coeziunea cetăţii.
- Adevărat, am uitat.
- Cugetă deci Glaucon şi vezi că nu le vom face o nedreptate celor care devin ca noi filosofi, ci le vom prescrie un principiu drept, determinându-i să poarte de grijă celorlalţi şi să vegheze asupră-le. Le vom spune că filosofii apăruţi în alte cetăţi nu iau parte în chip firesc la problemele acelor cetăţi: căci ei apar acolo de la sine putere, în pofida constituţiei fiecărei cetăţi; şi este drept ca ceea ce creşte de la sine, nedatorând nimănui hrană, nici să nu aibă în vedere să o asigure vreunuia. "Noi însă - vom zice - v-am născut pe voi domni şi regi peste voi înşivă şi peste restul cetăţii, ca într-un stup. Voi sunteţi mai bine şi mai desăvârşit educaţi decât filosofii din alte cetăţi şi mai potriviţi să participaţi la ambele: şi la filosofie şi la cârmuire. Prin urmare, fiecare la rândul său, trebuie să coboare către locuinţa comună a celorlalţi şi trebuie să se obişnuiască a privi obscuritatea. Căci de îndată ce vă veţi fi obişnuit cu ea, o veţi vedea de nenumărate ori mai bine decât cei de acolo şi veţi şti ce este fiecare dintre umbre şi a cui umbră este, fiindcă voi aţi contemplat adevărul despre cele frumoase, drepte şi bune. În acest caz voi (ca şi noi) veţi dura cetatea în stare de trezie iar nu de vis, aşa cum sunt durate azi majoritatea cetăţilor, de către cei ce se luptă unii cu alţii pentru nişte umbre şi se sfădesc pentru dreptul de a cârmui, ca şi când acesta ar fi ceva însemnat. Adevărul este că cetatea în care cei meniţi să conducă doresc cel mai puţin să conducă este, în chip necesar, cel mai bine şi mai neînvrăjbit durată; iar cea în care cârmuitorii se poartă pe dos, arată pe dos decât prima"
- Absolut.
- Atunci, oare crezi că nu ne vor da ascultare odraslele noastre, după ce vor auzi toate acestea şi nu vor voi să poarte partea lor de povară în cetate, fiecare când îi soseşte rândul, ci vor voi doar să locuiască toată viaţa unii împreună cu ceilalţi, într-un loc al purităţii?
- E cu neputinţă. Căci le vom prescrie ceva drept unor oameni drepţi. Iar fiecare dintre ei se va îndrepta către conducere ca spre ceva silnic mai curând decât spre orice altceva, invers decât fac conducătorii de acum, din fiecare dintre cetăţi.
- Astfel stau lucrurile prietene. Dacă celor meniţi să conducă le vei afla o viaţă mai bună decât cea de conducător, este cu putinţă să ai o cetate bine orânduită. Căci numai în ea vor domni cei cu adevărat bogaţi, nu în bani, ci în ceea ce trebuie să fie bogat omul fericit: într-o viaţă bună şi raţională. Dacă vor veni în viaţa publică cei care acasă sunt cerşetori şi flămânzi, socotind că de aici - din domeniul public - le va fi dat să pună mâna pe bine, nu e cu putinţă să ai o cetate bine orânduită. Fiindcă odată ce cârmuirea ajunge un obiect de dispută, războiul pătrunzând în casă şi în interior, el îi nimiceşte şi pe cârmuitori şi pe restul cetăţii.
- Cu adevărat.
- Dar cunoşti vreo altă viaţă, în afară de cea proprie adevăratei filosofii, care să dispreţuiască demnităţile politice?
- Nu, pe Zeus!
- Aşadar este necesar ca spre cârmuire să nu se îndrepte cei care o îndrăgesc. Căci altminteri cârmuitorii devin rivali în iubire şi se luptă unii cu alţii.
- Cum să nu?
- Pe care alţii, deci, îi vei determina să se îndrepte spre paza cetăţii, decât pe cei care, mai întâi, sunt cei mai buni cunoscători ai condiţiilor ce fac o cetate să fie cel mai bine alcătuită, dar care, în plus, mai au şi alte cinstiri (decât cele politice), ca şi o viaţă mai bună decât cea politică?
- Pe nimeni alţii."


      N.B. - Am iesit oare noi din pestera iluziilor?

marți, august 24, 2010

Fila 178 : SA INTELEGEM SA NE HRANIM SANATOS

ADAPTARI BIOLOGICE 
De Art Baker, autorul cartii "Gateste mai putin, simte-te mai bine"

 
Ierbivorele (care pasc, bizonii, iepurii, caii, oile, caprele, caprioarele, girafele, etc) sunt inzestrate de natura pentru a avea o dieta formata exclusiv din frunze/iarba. Granivorele (in special pasarile) prospera datorita semintelor diverselor plante. Carnivorele (pisicile, leii, tigrii, lupii, etc.) se hranesc cu carne cruda, dar nici ele nu pot prospera cu o dieta bazata exclusiv pe carne. Frugivorele (maimutele) cresc hranindu-se cu fructe, vegetale suculente asemanatoare fructelor, radacini, muguri, nuci si seminte. Omnivorele (porcii mistreti, ursii, ratonii, etc) mananca orice, prospera hranindu-se cu aproape toate tipurile de hrana cruda. Insectivorele (amfibienii, alte insecte, etc.) se hranesc cu insecte.
Aceste tipuri de hrana si influentele la care s-a adaptat din punct de vedere biologic o specie, sunt cele considerate naturale caracterului lor, ca derivand din suma totala a mostenirii sale biologice din milioane de ani de evolutie. Adaptarea cumulativa in fiecare specie de-a lungul eonilor, determina nevoile sale naturale de hrana. De exemplu: ursul koala din Australia este adaptat sa manance o varietate de frunze rasinoase; gatul lung al girafei ii permite sa se hraneasca cu frunzisul copacilor; ghiarele si coltii leului ii permit sa ucida si sa sfasie prada; vederea excelenta a vulturului si ghiarele sale puternice il fac un pradator de temut pentru vanatul de la sol. Carnivorele s-au adaptat sa manance alte animale. Non-carnivorele s-au adaptat sa manance hrana vegetala. Mai mult decat orice, adaptarea hranei determina trasaturile si caracteristicile tuturor creaturilor.
 
Oamenii nu sunt o    exceptie
 
Este o premisa de baza in Igiena Naturala, ca oamenii ca si celelalte creaturi au toate conditiile si materialele necesare pentru a-si mentine sanatatea. Speciile din natura isi restrictioneaza instinctiv hrana la o varietate limitata, la care sunt adaptate in mod specific. Trebuie sa tragem concluzia ca si oamenii intentioneaza sa se hraneasca doar cu acele alimente fata de care sunt adaptati din punct de vedere fiziologic, pentru a trai o viata sanatoasa. Oamenii ar trebui sa fie studiati ca membri ai intregii comunitati biologice si sa fie comparati din punct de vedere anatomic si fiziologic cu alte specii, pentru a ne lamuri asupra adevaratelor cerinte alimentare. Cand analizam caracterul anatomiei si fiziologiei umane in legatura cu dieta noastra naturala, trebuie sa o facem in contextul natural, mai degraba decat in mediul artificial al vietii moderne. Astfel, consideram hrana noastra naturala ca fiind cea care este in concordanta cu inzestrarile noastre fiziologice, mai degraba decat cea pentru care am dobandit un gust.  
 
Determinarea hranei noastre naturale 
nu este o chestiune de credinta
 
Traditia si popularitatea sunt modurile cele mai nefericite pentru a determina o dieta adecvata. Schimbarile recente in mediul nostru inconjurator nu ne modifica adaptarile biologice, structura interna, sau nevoile naturale, pentru a instaura o stare optima de bine. De-a lungul eonilor, adaptarile biologice au fost initiate de stres si de nevoia de a se adapta. Ele se dezvolta lent, necesitand perioade extrem de lungi de timp, pentru a evolua. Mediul nostru puternic industrializat initiaza mai mult adaptari sau ajustari sociale, decat schimbari fizice sau anatomice. Traind conform adaptarilor noastre naturale, putem de fapt sa facem fata stresului vietii moderne, mult mai bine decat daca nu ne respectam nevoile biologice. Atunci cand determinati care alimente sunt mai bune, singura autoritate pe care ar trebui sa va bazati este corpul. Anatomia si fiziologia sunt cele care decreteaza ca hrana este acceptabila sau nu. Determinarea dietei noastre naturale nu este o chestiune de credinta: bazele dietei sunt date stiintifice referitoare la caracteristicile ei biologice, biochimice, anatomice si fiziologice.
 
Sanatate versus profit: un conflict major de interese
 
Continuu suntem lasati sa credem ca boala are o cauza misterioasa, sau ca se afla dincolo de controlul nostru, din punct de vedere genetic. Cei mai multi oameni sunt dornici de scuzele care evita datele stiintifice referitoare la dieta si la cauza bolilor, acestea permitandu-le sa manance inconstienti dupa cum le convine, ceea ce este extrem de periculos pentru sanatate.
In Statele Unite, industia ce produce hrana tip junk-food, finanteaza si favorizeaza cele mai multe cercetari asupra hranei din marile institutii si universitati. In ultimii zeci de ani, cei mai mari sponsori de la Harvard pentru cercetarile legate de nutritie au fost din industriile carnii, zaharului si produselor lactate: Institutul American pentru Carne, Coca Cola, Asociatia Producatorilor de Trestie de Zahar din Florida, Frito-Lay, Hershey Foods, McDonald’s, Consiliul National al Produselor Lactate, Consiliul National al Carnii, Oscar Mayer, General Mills, General Foods, Pillsbury, Fundatia pentru Studiul Zaharului, Asociatia Nationala a Producatorilor de Dulciuri, Fundatia Tuna. Societatea Americana a Nutritiei Clinice care publica Jurnalul American al Nutritiei Clinice este sponsorizata de Coca Cola, NutraSweet, Nabisco, Borden si nenumarate companii farmaceutice.
Hei! Avem aici un conflict de interese? Gigantii industriei alimenteaza si controleaza recomandarile privind hrana in Statele Unite. Ei au folosit, timp de zeci de ani, false dogme referitoare la nutritie, pentru a-si promova produsele (pentru detalii, vedeti Adevarul despre proteine). Scolile si reclamele ne invata ca produsele lactate si carnea sunt esentiale pentru starea de bine. Acesta este rezultatul miliardelor de dolari cheltuiti pentru influentarea opiniei publice, a planului public de invatamant. Marile industrii sunt conduse de aspectele financiare, nu de stiinta. Lobiul lor puternic exercita o imensa putere economica. Membrii alesi sau numiti ai guvernului, influentati de contributii politice, dau recomandari nutritionale ce sunt in dezacord cu cercetarile stiintifice privind nutritia.Aceasta fiind o stare generalizata, nu va asteptati vreodata sa primiti sfaturi utile prin mass-media.
Desi ultimul studiu al hranei, elaborata de USDA, nu mai pune accentul pe carne, pui si alimentele bogate in grasimi, publicarea lui a fost amanat timp de 5 ani, timp in care au fost negociate pozitii mai puternice pentru aceste produse.
 
Etichetarea eronata si inselatoare a hranei
                         si mentinerea DZR-urilor la nivel scazut
 
Intr-un recent sondaj de opinie la nivel national, doar 6% dintre cei intervievati mancasera in ziua anterioara cel putin 3 portii de hrana vegetala si 2 portii de fructe. Chiar daca publicul urmase recomandarile USDA, din noul studiu al hranei, dieta lor era inca inadecvata in ceea ce priveste nevoia de produse proaspete pentru protectia fata de antioxidanti. Noile indrumari sunt inca prea ridicate in proteine si grasimi si prea joase in nutrienti bazati pe plante si fibre. Dietele bazate pe plante sunt incarcate de fitochimicale, vitamine, minerale si fibre. De exemplu, intr-o dieta centrata pe produse proaspete, se vor consuma zilnic 1500 mg de vitamina C si bioflavonoide aditionale. Doza Zilnica Recomandata (DZR) pentru vitamina C este de 60 mg - ridicol de joasa- la fel ca si majoritatea nutrientilor pe baza de plante.
DZR-urile sunt mentinute jos, astfel incat alimentele procesate sa nu apara ca fiind deficiente sa cum sunt de fapt. Majoritatea informatiilor nutritionale comerciale si a etichetelor de pe alimente sunt de asemenea eronate si de-a dreptul inselatoare. Producatorii de hrana procesata si de fast-food folosesc greutatea si marimea unei portii pentru a calcula informatia, prezentand minciuni cumparatorilor.Adevarul este atat de mult distorsionat incat nu va imaginati.De exemplu, are laptele integral 4% grasime? Calculati: laptele contine 4 gr grasime la 100 gr lapte. Dar fiecare 100 gr contine 70 calorii. Laptele are 9 calorii pe fiecare gram de grasime, astfel laptele integral contine 50% din calorii din grasime (4*9/70). Chiar si produsele lactate slabe in grasimi au multe grasimi. Manipuland datele despre nutritie in ceea ce priveste greutatea, se acopera gradul de continut in grasimi. Industria alimentelor din carne si fast-food joaca acelasi joc. In burgerul fara 91% grasime de la Mc Donalds, 45% din calorii provin din grasime.
In ciuda acestei dezinformari, acum ajung la public adevaruri directe despre nutritie, deoarece mai multi oameni cauta raspunsuri referitoare la bolile lor. Faptul ramane: daca hrana animala este centrul dietei voastre este imposibil sa traiti in concordanta cu coplesitoarele dovezi stiintifice referitoare la adevarata sanatate umana.
Companiile reintaresc erorile de alimentatie pe care oamenii prefera sa le faca si conving publicul ca nu conteaza ce mananca. Orice hrana procesata, denaturata, fragmentata, chimizata, va asigura necesitatile corpului, atata timp cat inghitim in plus vitamine, minerale, antiacizi, remedii pentru dureri de cap si alergii si alte pastile, ca urmare a hranei denaturate ingerate. Mesajul transmis publicului este: e bine sa continuati dieta prezenta, atata timp cat luati suplimente si produse farmaceutice.Si asa toti prospera pe seama bolilor celor inconstienti.Da, boala voastra este o afacere pentru altii, fie ca voi sunteti sau nu constienti de asta.
Aceasta minciuna este atractiva, deoarece e ceea ce oamenii doresc sa creada. Totusi, mai degraba decat deficiente de nutritie, marea majoritate a bolilor din Statele Unite sunt rezultatul excesului de hrana, biologic nepotrivita. Americanii au deficiente in anumiti nutrienti, dar nu din cauza lipsei de hrana naturala integrala.        Deficientele sunt cauzate de antagonisti nutritionali si de consumul unei hrane devitalizate, supra-procesate, noi nefiind proiectati pentru acest tip de hrana. Antagonistii nutritionali fura din rezervele vitale de nutrienti din corp si contribuie la boli.
 
        Nutritia Stiintifica versus Nutritia Comerciala
 
Prima intrebare care se pune pentru crearea unei abordari mai degraba stiintifica decat economica, fata de nutritia umana, este: care e natura biologica a organismului uman? Care este hrana noastra naturala? Suntem cu adevarat carnivori, care isi asigura nutrientii necesari nu numai din carne cruda ci si din sange, oase, cartilagii, maruntaie provenite din vanat proaspat? Suntem cu adevarat ierbivori, care se hranesc cu verdeturi, ierburi, grane neprelucrate, radacinoase, etc, asa cum fac caii, vacile si oile? Suntem granivori precum pasarile, care se hranesc in principal cu seminte de ierburi si grane? Suntem in mod natural omnivori, care se hranesc sanatos, indiferent de hrana consumata? Suntem frugivori, care se pot hrani cu banane, struguri, mere, portocale, pepeni, la fiecare masa?
Sistemul digestiv si fiziologia determina dieta noastra optima. Intelegand procesul fiziologic care insoteste digestia si absorbtia hranei, se pot determina obiceiurile alimentare potrivite.  Principalele procese fizice ale digestiei sunt, la baza, aceleasi pentru toate fiintele umane, indiferent de rasa, cultura si localizare geografica. Aceste procese ar trebui studiate in relatie cu sanatatea umana, pentru a dezvolta o stiinta precisa a nevoilor noastre adevarate, referitoare la nutritie.
Exista o abundenta de informatii referitoare la fiziologia digestiei si absorbtiei hranei. Din pacate, oricat de moderna ar fi stiinta nutritiei, aceasta a depins adesea de experimentele pe soareci si pe deficiente induse artificial, in incercarile eronate de a determina nevoile de hrana umane. O abordare mai inteleapta de a determina cu adevarat natura dietei noaste este de a studia anatomia si fiziologia umana.  
Astfel, se pot deduce caracteristicile hranei noastre potrivite, ce sunt in concordanta cu natura inerenta si alcatuirea anatomica a oamenilor. Aceasta abordare nu depinde de experimente nascocite, aplicate pe animale si nici nu este partinita de interesele comerciale ale producatorilor de alimente (ce includ producatorii de carne, produse lactate, cereale si junk food,- ce dicteaza de zeci de ani dieta noastra). Motivul acestei investigatii nu este profitul, ci sanatatea. Capacitatile fiziologice umane si predispozitiile noastre biologice sunt baza corecta in determinarea adevaratelor cerinte ale dietei noastre.
 
      Gatit versus hrana cruda: care este diferenta?
 
Nutritionistii de astazi sunt subordonati conceptelor celor patru grupe alimentare de baza si a piramidei alimentare, asa cum au fost perpetuate de marea industrie din aceasta tara. Conform acestor nutritionisti, oamenii nu au o dieta fixa, ca a altor animale. Mai degraba, suntem creaturi omnivore, care se hranesc cu numeroase mancaruri gatite la aproape fiecare masa, pentru a ne satisface cerintele nutritionale. 
Toate cele 80 de milioane de specii de pe acest Pamant se hranesc cu alimente negatite. 
Doar oamenii le gatesc. Gatirea implica focul. Focul arde si distruge tesuturile vii, inclusiv nutrientii, transformindu-i in substante toxice (pentru mai multe detalii, cititi Produsele proaspete magice). Nu este o coincidenta ca atacul de cord si cerebral, cancerul, diabetul si bolile cronice omoara oamenii cam la jumatatea potentialului duratei lor de viata. 
In medie, speciile din natura traiesc de sapte ori peste varsta lor matura. Oamenii se maturizeaza la sfarsitul adolescentei, pana la 21 de ani. Facand calculele, durata de viata medie pentru oamenii cu o sanatate robusta ar fi de peste 100-140 de ani, daca am trai in fiecare zi conform legilor esentiale de sanatate. Stilul de viata letargic si caloriile goale, mult prea toxice, ale hranei fata de care nu suntem adaptati din punct de vedere biologic, ne ucid la jumatatea vietii.
 
Suntem, in mod natural, 
            mancatori de carne sau               vegetarieni?
 
Anumiti nutritionist afirma ca avem trasaturi clare de carnivori, iar unii chiar au numit colti dintii nostri incisivi, pentru a-si sustine pozitia lor eronata, ca suntem in mod natural consumatori de carne!   
Daca priviti diversele specii din regnul animal, fiecare are dintii ideali pentru a mastica un anume tip de hrana.
Ierbivorele (precum vacile), au 24 molari, 8 incisivi zimtati pe maxilarul inferior, si un cer al gurii aspru. Maxilarul se misca vertical, lateral, in fata si spate, permitandu-le ierbivorelor sa rupa si sa marunteasca iarba aspra.
Omnivorele, precum porcii mistreti, pot avea canini ca niste coltii, care le permit sa sape dupa radacini.
Frugivorele, precum cimpanzeii, au 32 de dinti: 16 pe fiecare maxilar, inclusiv 4 incisivi, 2 cuspizi (canini), 4 bicuspizi (premolari) si 6 molari. Dintii cuspizi sunt adaptati pentru a sparge nuci iar articulatia uniforma a dintilor permite frugivorelor sa zdrobeasca si sa mestece fructe.
Carnivorele (de exemplu felinele), au canini bine dezvoltati, lungi, ascutiti, cilindrici si separati de ceilalti dinti. Coltii si canini ascutiti care penetreaza si omoara, care sfarsie carnea, sunt o trasatura a tuturor carnivorelor adevarate (cu exceptia unor pasari). Maxilarele puternice ale carnivorelor se misca numai vertical si sunt ideale pentru sfarsierea carnii, care este inghitita aproape nemestecata si apoi este digerata de sucuri gastrice extreme de acide.
Dintii umani nu sunt creati pentru a sfasia carnea, precum ai leilor, lupilor sau cainilor, ci mai degraba se apropie de acele animale care se hranesc cu fructe. Dintii umani corespund aproape identic cu cei ai cimpanzeilor si a altor frugivore. La om, absenta completa a spatiilor intre dinti caracterizeaza arhetipul nostru frugivor. Caninii omului sunt scurti, solizi si usor triunghiulari. Sunt mai putin pronuntati si dezvoltati decat cei ai urangutanilor, care rareori omoara si mananca carne cruda in mediul lor natural.Caninii umani nu seamana in nici un fel cu caninii lungi, rotunzi si ascutiti ai carnivorelor adevarate. Dintii omului nu sunt curbati si ascutiti ca ai lupilor sau tigrilor si nici largi si plati ca ai speciilor care mananca iarba si graunte. De fapt, dintii omului sunt ca cei ai maimutelor care se hranesc cu fructe si gura este potrivita pentru fructe si legume suculente. Ar fi extrem de dificil, daca nu chiar imposibil pentru oameni, sa manance carne cruda fara ajutorul cutitului si furculitei. A denumi dintii incisivi colti sau chiar a-i asemui cu caninii este o exagerare.
 
Anatomie comparata
 
Carnivorele sunt dotate din nastere cu echipamentul anatomic inerent pentru detectarea, capturarea, uciderea si sfasierea prazii. Cainii au maxilare puternice care creeaza rani adanci prazii lor.
Oamenii nu au ghiare ascutite pentru a rupe; nici colti ascutiti pentru a sfasia; nici ochii nostri si nici simtul olfactiv nu este bine dezvoltat pentru vanatoare. Nici corpul uman nu este creat pentru a alerga suficient de repede pentru a prinde prada. Oamenii nu pot apuca animalele in gura lor, precum fac cainii, coiotii, lupii, sacalii, lei, tigrii sau pisicile. Noi cream rani cu mainile noastre prin forta lor bruta.
Totusi, oamenii au membre si degete minunate (inclusiv degetul mare opozabil) pentru a urca, a se intinde si a apuca. Capacitatea noastra naturala de a aduna este foarte similara cu cea a cimpanzeilor. Animalele fructivore din ordinul primatelor au de asemenea incheieturi mobile la umeri, coate si mana, care permit miscarea libera in toate directiile. Frugivorele au maini sensibile, care se pliaza usor, cu degetul mare opozabil, cu unghiile plate, toate acestea fiind perfecte pentru a culege si a aduna fructe.
Referitor la membrele altor specii, ierbivorele poseda copite care le permit sa mearga usor pe pajistile cu iarba, iar carnivorele poseda ghiare ascutite care le permit sa-si atace violent prada. Animalele care traiesc in copaci si cele care culeg fructe au de asemenea o vedere binocular stereoscopica, care face vederea suficient de precisa pentru a stabili pozitia obiectelor.
O alta comparatie anatomica intre specii se refera la structura pielii. Toate animale vegetariene au glande sudoripare din abundenta. La carnivore acestea sunt atrofiate si inactive. Ele nu transpira abundent, pentru a preveni o pierdere masiva de fluide, care ar determina o precipitare concentrata de deseuri de nitrogeni (datorita consumului de carne cruda). Asta explica de ce cei ce consuma carne sufera cand vremea este calda, in timp ce vegetarienii raman relativ confortabili.
 
Fiziologia comparata a digestiei
 
Lungimea canalelor alimentare difera foarte mult in functie de specie si de hrana lor naturala. Lungimea intestinului unui carnivor este de 3-6 ori lungimea corpului. Carnivorele au nevoie de un intestin scurt, fara striatii, ce actioneaza rapid, deoarece carnea cruda devine rapid destul de toxica si nu poate fi retinuta mult timp in intestin, fara ca sa se petreaca putrefactia otravitoare.
Intestinul ierbivorelor este plin de incretituri pentru a crea o suprafata mai mare si are de 30 de ori lungimea corpului. Iarba si plantele sunt brute si pline de fibre, necesitand o digestie mai lunga pentru descompunerea celulozei.
In general, lungimea intestinului omnivorelor este de 6 ori lungimea trunchiului.
Intestinul frugivorelor, inclusiv al oamenilor, este incretit si are de 12 ori lungimea corpului. La un adult, lungimea canalului alimentar are aproape 30 de picioare. Tractul digestiv uman este de aproape 4 ori mai lung decat cel al carnivorelor. 
       Intestinul carnivorelor este scurt si fara striatii pentru a descompune rapid hrana si a o scoate rapid din sistem, inainte ca carnea sa putrezeasca. Intestinul omului este incretit, pentru scopul de a retine hrana cat mai mult timp posibil, pana cand toti nutrientii au fost extrasi, ceea ce este conditia cea mai proasta pentru digerarea si procesarea alimentelor din carne. Intestinul lung al omului nu poate procesa rapid hrana saraca in fibre (incluzind carnea si produsele lactate). In consecinta, hrana animala reduce capacitatea musculaturii intestinului de a efectua miscari rapide de contractie si relaxare, astfel incat apare aproape inevitabil putrefactia (ce se manifesta prin flatulenta si scaune urat mirositoare). Toate acestea duc la eliberarea unor produsi toxici. La oameni se poate instala constipatia in urma unei diete axate pe carne. Cancerul de colon este de asemenea obisnuit, ambele fiind rare sau inexistente cand hrana este bogata in fibre si axata pe fructe si legume.      
 

duminică, august 22, 2010

Fila 177 : Cresterea nivelului de Constiinta

        Creşterea nivelului de conştiinţă şi de energie al omenirii este un subiect amplu comentat de către marii iniţiaţi ai lumii. Unele dintre cele mai serioase referinţe pot fi găsite în cărţile lui Greg Braden, traduse şi publicate în România de Editura For You, ca şi în cărţile lui David Hawkins, publicate de Editura Cartea Daath.
      David Hawkins, director al Centrului de Cercetări Avansate ale Conştiinţei în SUA, cunoscut în lumea întreagă ca avatar, spune – pe baza testărilor sale kinesiologice – că omenirea a făcut un salt major în conştiinţă, dar – cu toate acestea – 78 la sută din populaţia lumii nu a atins, încă, nivelul critic al adevărului (prezenţa diminuată a puterii de a discerne). Aceasta înseamnă că iraţionalitatea şi neputinţa de a distinge între ce este adevărat şi ce este fals domină, încă, mase întregi de oameni. În cele mai joase stări ale conştiinţei, omul este condus de ură, de furie, de frică, de disperare şi de toate trăirile profund negative, pe care nu le poate transcede singur. Numai atunci cînd mintea devine capabilă să discearnă între adevăr şi falsitate, starea energetică şi interioară i se schimbă, aşa încît el începe să fie preocupat de valorile umane, precum adevărul, pacea, grija autentică pentru cei din jur, iubirea, curajul, onestitatea, raţiunea, frumuseţea etc. 
       Fiecare creştere măruntă în conştiinţa omului înseamnă încă un pas către valorizarea vieţii şi a atitudinilor care-o încurajează. Cînd omul ajunge să aibă discernămînt şi onestitate, devine mai conştient şi mult mai liber în raport cu iraţionalitatea şi cu emoţiile ce caracterizează omul cu discernămînt diminuat. Schimbarea energiilor globale şi a nivelului de conştiinţă cu vîrful în anul 2012 poate aduce după sine schimbări majore în toate domeniile vieţii şi aceasta ca efect al schimbărilor deja prezente în conştiinţă. Toate fiinţele pot resimţi dificultăţi, disconfort mental, emoţional sau fizic odată cu apropierea energiilor mai înalte. Prezenţa acestora înseamnă schimbări în conştiinţă, cărora li se opun vechile convingeri, credinţe, obiceiuri, tipare mentale. Oamenii pot trăi un fenomen de rezistenţă la schimbare, chiar în mod inconştient, dar evident ca manifestare. Rezistenţa la schimbare poate lua forme diferite, precum boala, comportamentele stranii şi neaşteptate, crizele de orice fel (la nivel global însăşi criza mondială poate fi un efect al rezistenţei conştiinţei colective la schimbarea energiei), catastrofele, etc. 
       În vreme ce dificultăţile fizice, psihologice, economice sau de altă natură creează o presiune asupra oamenilor, noua conştiinţă şi energie generează noi alegeri, noi moduri de a ne exprima ca fiinţe umane, noi comportamente, atitudini şi politici, noi invenţii şi multiple schimbări în toate domeniile. Ceea ce se distruge prin apropierea noilor energii sînt vechile structuri mentale, vechile moduri de a percepe, înţelege şi a experimenta, iar pieirea acestor structuri vechi nu se lasă plecată uşor. De aceea, orice schimbare în conştiinţă, fie individuală sau colectivă, poate fi percepută ca o ameninţare, ca o distrugere, ca o “noapte neagră a sufletului”.
       Lumea veche vrea să mai rămînă, lumea nouă vrea să vină; acesta-i conflictul care marchează marile schimbări în conştiinţă, dar şi în lumea fizică. Se pare că ne aflăm într-un asemenea moment colectiv; procesul a început în urmă cu mai mulţi ani, iar vîrful său va fi atins în anul 2012.  

marți, august 17, 2010

Fila 176 : Care este realitatea reala?De unde vin dificultatile?

Lumi paralele - de ce ne e greu sa credem ?


"Exista doua modalitati prin care poti fi pacalit. Una este sa crezi ce nu e adevarat ; cealalta, sa refuzi sa crezi ce este adevarat." 
Soren Kierkegaard, filozof.

           Spuneam ca oamenii traiesc in lumi paralele. In functie de predominanta emisferei pe care o folosesti (stanga sau dreapta) , vezi lumea intr-un fel sau altul. Si astfel de "viziuni" asupra vietii pot fi extreme de diferite, poate chiar fara cale de "impacare".(Cum am mai spus, expresiile ‘emisfera stanga e mai mult spre rational…emisfera dreapta mai mult spre emotional’ nu sunt corecte, anatomic, medical vorbind – sunt doar figuri de stil pentru a arata niste realitati. Care sunt realitati, intr-adevar, nu putem contesta ca majoritatea oamenilor vad lumea predominant intr-un fel iar o minoritate intr-un alt fel…) 
        "Left brainerii" (emisfera stanga) nu sunt neaparat persoanele care resping idei ce tin de energie, karma, camp cuantic, conspiratii, ET etc – desi imensa majoritate asa este. Cativa dintre ei pot accepta oarecum, la nivel teoretic, faptul ca astfel de lucruri exista. Insa traiesc, se comporta ca si cum toate aceste lucruri sunt ‘fapt divers’, chestii dincolo de problemele presante ale vietii – propria lor bunastare ca si oameni, familie, politica, economie, sport , divertisment etc.
        Un "right brainer" (emisfera dreapta) traieste, se comporta ca si cum astfel de lucruri reprezinta realitatea sa. Viata dupa moarte, comunicarea cu suflete in alte dimensiuni, comunicarea cu entitati inaltate, calatorii astrale, vindecari si intuitii miraculoase, conspiratii, extraterestri, tehnologii ascunse uimitoare, istoria reala a omenirii si multe altele – o parte din ele (sau chiar toate) le sunt realitati traite, experimentate, la nivel mai profund sau mai superficial. Iar activitatile obisnuite, stirile de zi cu zi ale mass-mediei cad pentru ei in plan secundar, mai putin important.
        Prapastia se casca atunci cand left brainerii insista sa rezolve problemele cu mijloace pe care ei deja le cunosc. Se invart in cerc pana cand solutia se dovedeste neputincioasa din cauza gravitatii problemei – si, in functie de gradul de deschidere catre nou, pot urca la urmatorul nivel de constiinta (acolo unde sunt adevaratele solutii, asa cum si Einstein spunea) – sau se pot autodistruge. In fata acestei alegeri se afla acum planeta – ne ridicam sau ne prabusim ? Nu mai putem continua asa, sperand ca vom aplica solutii deja cunoscute la problemele crizei financiare, sociale si de mediu si vom obtine rezultate imbunatatite. Asta ar fi nebunia…si in multe domenii ea continua…
       E nevoie de credinta de a ne lasa inspirati din interior. Fiecare in parte pentru viata sa, liderii autentici pentru viata societatii si planetei in ansamblu.Insa…de ce ne este atat de greu sa credem ?
       Poate pentru ca aproape intreaga populatie a suferit un proces asiduu de "lobotomizare" – spalare pe creier ? Nu de ieri, de azi – ci de mii de ani marile adevaruri au fost pastrate de mici grupuri de "elite" populatia fiind invatata cu minciuni sau "adevaruri la mana a 2-a". Hrana lipsita de nutrienti, poluare, ‘indoctrinare’ si ‘prostire’ prin mass-media, radiatii si multe, multe altele – toate au produs stricarea finului echilibru bio-chimic al creierului (si al intregului organism, la nivel fizic si energetic, de fapt). Normal, left brainerilor le e greu sa perceapa aceasta stare de fapt – oarecum ‘naturala’ pentru ei. Ei pur si simplu traiesc in suferinta si nemultumire.Ceilalti care s-au trezit vad clar nebunia, manipularea, distrugerea vietilor noastre…si am fi atat de naivi sa consideram ca ea e doar o ‘intamplare’, o consecinta naturala si ‘neintentionata in mod voit’ a civilizatiei. Nu, nu e…dar cauzele sunt mult prea ‘profunde’…
       Cand crezi ce nu e adevarat (ce iti baga societatea pe gat) si refuzi sa crezi ce e adevarat (noi descoperiri, intelesuri putin prezentate in mod oficial, cuvintele inteleptilor, documentare) vei ramane un simplu "pion", fara nici o putere. Indiferent de functia pe care o ocupi – multi "lideri" sunt cei mai mari "pioni inconstienti", iar multi oameni "simpli", cu sufletul deschis, sunt "regi" constienti, stapanii propriilor vieti,ce isi conduc viata cu hotarare si siguranta…Ei sunt usor de recunoscut.Unii prin calmul si echilibrul lor, iar altii prin tensiunile si dizarmonia pe care o creeeaza in jurul lor. Left braineri si right braineri…cum spuneam, o prapastie fara punte…
        Vin vemuri speciale. Emisferele stangi vor vedea dezastre, frica, saracie, disperare, poate chiar moarte. Cele drepte – speranta, renastere, transformare, disparitia trecutului, crearea un alt tip de viitor.Unii privesc cu teama, altii cu bucurie.
        Oare ne va fi greu sa credem ca, in cele din urma, totul se intampla asa cum trebuie? Ca transformarile planetare, la nivel climateric, social, financiar sunt doar efecte ale transformarilor constiintei ce au loc in acest Sistem Solar si pe Pamant ? Nu avem cum sa le impiedicam – putem doar sa gestionam influenta lor asupra noastra. Sa le asistam sau sa refuzam sa ne deschidem spre un altfel de viata, spre intelepciune, spre bucuria de A FI.Si sa credem, iar apoi sa cunoastem ca schimbarea nu presupune neaprat suferinta. E nevoie doar sa ne ‘mutam’ in emisfera dreapta…

       (Marius Stan)

miercuri, august 04, 2010

Fila 175 : Schimbarile pe Pamant se accelereaza...

GRUPUL ESPAVO : Transmis de Steve Rother
SALUTARI DE ACASA !

     "Atat de multe se schimba pe planeta voastra. Evolutia voastra a atins acum asemenea nivele, incat este chiar dificil sa  prevezi ceea ce se va intampla peste cateva saptamani. Noi dorim sa va vorbim despre o situatie care are loc pe planeta Pamant , care v-ar fi foarte de ajutor pentru a fi atenti. Acum 3 luni noi am impartasit cu voi un mesaj numit :" Magneticile in miscare" si pe durata mesajului, am discutat despre cateva puncte cheie pe care am dori acum sa le revizuim si sa le explicam in detaliu.

      FLUXUL MAGNETIC PENTRU TREI ANI

     Unul din aceste puncte cheie a fost schimbarea fluxului magnetic al planetei Pamant si cum acesta reprezinta schimbarea, deoarece umanii au fost obisnuiti cu o baza magnetica constanta. Cand campurile magnetice de pe planeta pamant - inclusiv gravitatia - vor incepe sa fluctueze in anii care vin, aceasta va avea un efect direct asupra fiecaruia dintre voi. In mod foarte onest, umanii nu se descurca cu schimbarea foarte bine. Adesea va panicati cand apasati pe butonul schimbarii. in loc sa imbratisati schimbarea, voi deveniti surescitati si spuneti :" Oh, Dumnezeule , incepe o schimbare !". Asteptati...poate ca daca noi va spunem despre schimbarile care urmeaza si voi santeti atenti, le veti anticipa cu bucurie, pasiune si entuziasm, mai degraba decat sa experiemntati frica. Deci, ceea ce dorim noi sa va spunem astazi este despre cateva schimbari pe care fiecare dintre voi le veti experimenta in urmatorii 3 ani. Urmatorii 3-4 ani vor aduce uriase schimbari pentru fiercare persoana de pe aceasta planeta, chiar si dupa magica data a anului 2012 , pe care voi il asteptati atat de mult. Integrand toate aceste noi energii dupa aceea, vor implica deasemenea o puternica schimbare si adaptare pentru voi. Vom vorbi astazi mai mult despre energia magnetica, deoarece aceasta are o influenta directa asupra starii voastre emotionale. De multe ori, cand magneticile planetei sunt constante, emotiile voastre pot ramane constante. Voi aveti o energie emotionala de baza sau o fundatie, cu care santeti
construiti. Asa cum campurile incep sa se schimbe si fluctueaza zilnic, stabilitatea voastra emotionala para sa fie iesita din echilibru putin si este mai dificil sa va gasiti centrul vostru si sa va impamantati. Aceasta va deveni foarte evidenta, mai ales in anul 2012. Sa explicam de ce.

            PREGATIREA
            Intre 2001 si 2006 , a existat un numar urias de flacari solare care au fost experimentate pe durata unui ciclu solar normal. Flacarile sant de fapt energie luminoasa sub forma unei plasme magnetice , fiind distribuite prin univers. Nici una din aceste explozii de pe soare nu a fost directionata spre Pamant. Asadar, daca acestea ar fi fost, ar fi facut praf enorme portiuni ale retelelor care va permit sa distribuiti puterea electrica pe planeta voastra. De altfel, multe retele ale puterii cheie sunt acum in siguranta, cateva retele fiind totusi coplesite de energia fotonica care soseste prin flacarile solare. Aceasta este o forma a plasmei foto-magnetice care poate construi carapacea magnetica exterioara a Pamantului, numita magnetosfera. De fapt, ce se intampla este ca , campurile Pamantului sant slabite si nu sant recuperate suficient de la ultimul atac. Chiar daca ati experimentat o anumita categorie de numeroase flacari solare extreme pe durata acestor ani, voi nu ati avut lovituri directe. Asta se va schimba, deoarece flacarile solare incep sa soseasca din nou ; acestea fac parte dintr-un ciclu normal curent si sant reactivate la aproximativ fiecare 11 sau 12 ani. Acest ciclu specific a fost desemnat original sa aduca un sfarsit final planetei Pamant. De altfel, energia este redirectionata si va avea totusi un efect urias, deoarece dupa intrarea in Pamant, energia va fi detinuta in platourile tectonice ale planetei.

        PROBLEME DE MIEZ
        Chiar si acum puteti incepe sa vedeti formarea petelor solare, la fel ca si toata activitatea care are loc pentru pregatirea urmatoarei infuzii. Nu este interesant ca oamenii vostri de stiinta au asezat un nou satelit, pentru a vedea aceste extraordinare evenimente desfasurandu-se peste urmatorii cativa ani? Ei sant foarte entuziasti. Si noi santem, deoarece aceasta arata cateva din schimbariloe importante care au loc. Sa explicam ceea ce se va intampla pe o scara mai larga. 
        Ce se intampla cand vedeti o eruptie pe soare? Noi va spunem ca soarele nu este ceea ce credeti voi ca este. Se crede ca acesta are un miez solid, in timp ce marginile exterioare sant gazoase si se misca in cercuri si centuri , ca furtunile care se rotesc. Noi va spunem in schimb ca soarele este un portal de energie care isi redirectioneaza energia dintr-o locatie multidimensionala. Noi numim acea locatie soarele central, care reprezinta locul primei origini din univers. Cu alte cuvinte, cand voi veniti din infinit , primul loc in care ajungeti este soarele central. Cand calatoriti prin acesta, el este prisma care va scindeaza in aceste 11 raze diferite ale luminii, pe care voi le experimentati ca cele 11 suflete diferite de pe planeta, pretinzand a fi umane. Aceasta este partea care lucreaza cu voi.
        Intre 2001 si 2006, au fost atat de multe flacari solare si asemenea deseuri de plasma extensive au fost aruncate in spatiu, incat doar un simplu calcul v-ar spune ca , nu exista suficienta energie ramasa in soare pentru a face asta. Asta se va intampla din nou.

        MAGNETOSFERA SLABITA
       Aceasta furtuna solara speciala nu trebuie sa fie atat de dificila cum a fost ultima. Ea va fi acum atenuata putin, deoarece Pamantul nu are nevoie de o impingere magnetica pentru a atinge acest nivel urmator. Exista o impingere magnetica care soseste de la soare pe durata fiecarei explozii din soare. Pamantul are un camp magnetic si voi deja stiti despre liniile magnetice si cum lucreaza acestea. Voi totusi nu ati descoperit conectia intre magnetici si gravitatie, dar noi pur si simplu va spunem ca avem incredere ca voi, umanii o veti gasi , cand timpul va fi potrivit. Ceea ce dorim sa explicam este ca , asa cum energia vine din soarele central si prin soarele central si loveste campul magnetic al Pamantului, interactiunea este capabila sa schimbe Pamantul efectiv , in timp ce totusi curbeaza plasma. Acest camp protector este cunoscut ca magnetosfera. Acesta este
de fapt un camp magnetic din jurul Pamantului , care a curbat multe particole care vin din soare. De fapt este ca o retea si a prins multe dintre acestea. Chiar si astazi, reteaua este plina de aceste particole.

       PASUL ACCELERAT
       Oamenii vostri de stiinta abia incep sa afle ca exista gauri si deschideri in acest camp magnetic , care vor permite mult mai mult din urmatorul ciclu de flacari solare sa vina direct in Pamant. Noi dorim ca voi sa fiti constienti ca conectia voastra cu soarele se schimba. Va rugam, fiti atenti ca, chiar daca este minunat sa stai la soare, razele sale pe corpul vostru vor avea un efect diferit decat au avut vreodata inainte - in special pe parcursul anului 2012, cand incep aceste flacari solare. Noi va spunem ca, flacarile solare vor incepe probabil chiar inainte de 2012 si pot incepe chiar in 2010. Cele care vor fi necesare pentru a corecta cursul Pamantului si a-l ridica la urmatorul nivel de care are nevoie, se vor manifesta in anul 2012. Noi recomandam sa va
monitorizati expunerea la soare, in special pe durata acelui timp. Un efect al supraexpunerii va consta intr-un control diminuat al emotiilor, dar sant mai multe. Pasul se accelereaza. Totul incepe sa se inalte foarte rapid.

        ULTIMA CHEMARE PENTRU LECTIILE VIETII
        Deoarece toate aceste evenimente au loc, noi va spunem ca acum este timpul pentru fiecare dintre voi sa mergeti in interiorul vostru, sa curatati si sa eliberati toate acele vechi probleme care s-au repetat in viata voastra iar si iar. pana acum , a fost perfect sa stati agatati de acele probleme si chiar sa le hraniti, sa le mentineti ca pe ceva drag , deoarece acestea fac parte din cine santeti voi. Asadar, cand aceste pulsatii incep sa soseasca pe Pamant si scutura baza fundatiei emotiilor voastre, acele lucruri se vor pune in miscare foarte repede. Acum este timpul sa incepeti sa lucrati la eliberarea sistemelor vechi. Acum este timpul sa eliberati gandurile voastre care va limiteaza, despre a fi uman. Acum este timpul sa incepeti sa pasiti in propria voastra putere in orice mod puteti. Chiar si in pasi mici, voi puteti incepe sa realizati energia a cine santeti voi cu adevarat si sa aduceti mai mult din propria voastra lumina in corpul fizic.  
           Acest lucru poate fi facut foarte simplu, chiar prin ochii vostri. Poate fi facut deasemenea prin energia sexuala pe care o aveti in corpul fizic , pentru ca aceasta este expresia sufletului vostru , alegand un corp minunat. Deci, o parte din ceea ce incepeti sa faceti este sa vedeti ca locul vostru pe Pamant se schimba. In anul 2012, deschizand magnetosfera, flacarile solare vor incarca din nou miezul planetei Pamant. Ciclul timpuriu al flacarilor solare a incalzit de fapt centrul planetei voastre si urmatorul va incarca si il va activa la o stare mai inalta , incat va penetra fiecare celula vie, a fiecarei fiinte. Planeta insasi este construita pe un miez de fier; in jurul acestui miez exista un flux, care este energie similara cu un metal lichid. Este exact ceea ce vedeti revarsandu-se din vulcanii Pamantului. Energia din flacarile solare au intrat tot timpul in miez si l-au incalzit, facandu-l sa se miste la o rata mai rapida decat inainte. Centrul Pamantului a calatorit intotdeauna la o rata mai rapida decat exteriorul sau, fata de care este complet independent. De altfel, exteriorul Pamantului are o rotatie diferita , dar deoarece aceasta s-a accelerat, mai mult din Pamant incepe sa se expandeze in afara. ceea ce veti vedea este ca aceasta arie lichida va incepe sa se expandeze in afara si cand se incalzesc anumite portiuni, acestea ies la suprafata prin vulcani. Vor exista mai multe intamplari, asa cum Pamantul trece prin aceasta tranzitie. Veti invata deasemenea cum sa zburati prin norii de cenusa, astfel incat nu va vor mai cauza atat de multe dificultati ca inainte. Veti mai vedea totusi o rearanjare a catorva dintre platourile tectonice, in special in Oceanul Pacific , unde o eruptie subacvatica va deschide o usa cosmica si multe portaluri, pentru a ajuta planeta Pamant...Veti vedea toate acestea intamplandu-se in anii care urmeaza. Fiecare dintre voi are o structura emotionala care ati dori sa ramana stabila , dar acea structura poate incepe sa fluctueze. Un alt lucru pe care dorim sa vi-l reamintim este ca acum cativa ani, noi v-am spus ca va fi un urias val al energiei sexuale pe aceasta planeta, atat de mare, incat anii `60 vor parea insipizi in comparatie cu acesta. Acest lucru se va intampla intr-un mare fel. Ce se intampla este ca in locurile in care acesta s-a simtit, a fost folosita in mod adecvat. Asadar, in locurile unde oamenii sant neconfortabili cu energia sexuala care alearga prin fiinta lor,
aceasta se va bloca si va cauza probleme. Acesta este motivul pentru care puteti vedea pe cineva la stiri , aproape zilnic, care a avut o aventura, a fost necredincios sau a avut o experienta sexuala , in afara normei. O multime de lucruri de acest gen au loc pe planeta, asa cum acest val este simtit inconstient. Acum, senzitivitatea voastra la energia sezuala , in general, va creste si aceleasi energii vor fi simtite.

          LUMINA VOASTRA DE ACASA
         Noi va spunem mai intai sa fiti atenti la energie, deoarece ceea ce percepeti nu va poate surprinde. Ceea ce asteptati va va aseza intr-o pozitie de a fi lumina care tine usa deschisa pentru alti oameni. Frica este singura problema pe care o veti avea pe pamant si aveti tendinta intotdeauna sa va fie frica de lucruri noi. Aceasta este natura umana si acestea vor constitui norma, in special cand usile multidimensionale incep sa se deschida. Cand acestea se deschid, daca priviti peretele si cineva trece prin zid, pentru ca , pentru acela nu exista zid acolo, voi veti spune :" Oh, ce interesant ! Trebuie sa imi chem prietenii sa vada asta !".Dar
daca alti oameni ar vedea acest lucru, ar fi predispusi la frica si problemele experimentate pe Pamant. Deci, tineti acele usi deschise si vorbiti-le despre ele. Lasati-va propria energie si lumina de Acasa sa vina prin orice sansa pe care o aveti. Amintiti-va ... 
 
Voi santeti cei care ati dorit sa fiti aici in acest timp, neavand importanta ce cost implica asta. Nu conteaza cate vieti ati incercat sa faceti acest lucru, voi santeti aici acum, deoarece aveti cea mai mare sansa de a face sa fie o diferenta pe planeta Pamant. Voi aveti un ajutor puternic in spatele vostru, asteptand sa va asiste in orice mod si cu orice sansa pe care ei o au.  
 
          In acest timp, cand aceasta gaura magnetica se deschide si toata aceasta energie magnetica soseste pe planeta, ea poate scutura fundatia multor umani, pentru ca structura emotionala este magnetic legata de cea a Pamantului. Acesta este un timp pentru ca voi sa fiti intr-un loc, cu lumina stabila si cu un zambet pe fata, deoarece voi stiti ce urmeaza. Voi santeti constienti de ceea ce are loc si puteti fi unul din oamneii care mentin energia sau cateodata, doar unul dintre oamenii care este acolo pentru a zambi in mijlocul tulburarilor. Voi puteti ajuta la impamantarea unei intelegeri ferme a acestei energiisi sa va reluati locul potrivit pe planeta, ca
invatatorii si vindecatorii care santeti cu adevarat. Iata ce ati venit sa faceti aici , in aceasta viata si voi santeti chiar la apogeu, pentru ca nu ati fi imbogatiti de aceste cuvinte daca nu ati fi ajuns la apogeu. Voi ati fost plasati in pozitia exacta si perfecta pentru a fi in serviciul, exact in felul in care doriti sa fiti si care are loc acum.

         FRICA ESTE UN CUVANT DIN 5 LITERE
         Vor exista schimbari la toate nivelele , nu doar in acesti 3 ani, de altfel cele mai drastice schimbari pe care le-ati experimentat, vor avea loc. Intelegeti ca nivele vibrationale diferite vor experimenta aceste pulsatii prin realitatea voastra , la diferite date. In consecinta, vor exista multe ajustari in afaceri, corporatii, organizatii si vibratii ale colectivului dupa aceasta perioada. Majoritatea acestor grupuri va avea un timp dificil in gasirea si construirea unei energii de baza, deoarece toate nergiile voastre emotionale vor fi si inalte si joase. Acum este timpul sa gasiti acele parti pe care le-ati ascuns, pentru ca ele vor fi amplificate, asa cum aceste pulsiuni trec prin fiecare parte. Acum este timpul sa priviti lucrurile pe care le-ati negat despre voi la modul serios sau lucruri pe care le stiati profund in inima, dar nu le-ati spus. Acum este timpul sa va gasiti adevarul vostru si cine santeti voi cu adevarat pe Pamant, pentru ca atunci cand multele schimbari incep sa se intample - si desigur, va exista frica -acesta este motivul pentru care ati cerut sa fiti aici, la acest moment. Aceasta este gratia voastra este cel mai mare dar al vostru de a fi aici, de a fi capabil sa faceti munca pe care ati sperat sa o faceti. Dragii nostri, noi contam pe voi. Va exista multa frica in orice timp va fi schimbarea. Chiar daca mergeti in aceasta intreaga experienta a anului 2012 cu mare entuziasm si anticipatie in locul fricii, totusi vor fi schimbari. Asa cum aceste schimbari se intampla, amintiti-va ca frica poate tine in loc vibratia colectivului intregii umanitati. Acesta este timpul pentru ca voi sa va mentineti acel zambet. Acesta este timpul pentru ca voi sa va mentineti acea lumina. Cand aceste emotii sant la nivele inalte si joase si voi simtiti energia miscandu-se, doar fiti atenti la acestea si la ce se intampla. Mentineti-va cunoasterea si veti fi in serviciul pe planeta Pamant , pe durata acestei tranzitii.

        LISTA DESCHISA
        Multe lucruri se intampla, dragii nostri. Am dori sa va vorbim despre toate acestea. Am dori sa va putem spune exact cum va fi cand pasiti in anii 2013, 2014, 2015, dar adevarul este ca voi inca nu v-ati decis destinul. Noi nu santem creatorii care va creaza lumea voastra . Noi santem doar reflectarea a ceea ce ati creat voi, pentru ca voi santeti marii invatatori, vindecatori si ingeri care au mers vreodata pe aceasta planeta. Exista o colectie de maestri care au intrat in corp fizic si majoritatea dintre voi nu aveti un indiciu. Acesta va fi evident foarte repede si cand va fi , va castigati propria voastra maiestrie. Exista un motiv pentru care vi s-au dat aceste daruri. Voi probabil le-ati dezvoltat in multe vieti si ati lucrat din greu asupra lor.Cand le descoperiti, voi toti aveti tendinta de a le nega si ganditi ca este vorba despre altcineva si nu despre voi. Cand gasiti acea parte la care voi santeti foarte buni, o revendicati si o considerati unica pentru voi. Revendicati-va maiestria, pentru ca este nevoie de voi mai mult ca niciodata.Cu cea mai mare onoare noi plecam, amintitndu-va trei lucruri. 
 
Tratati-va unii pe altii cu cel mai mare respect. Hraniti-va unul pe altul cu fiecare sansa pe care o aveti si amintiti-va ca acesta este un joc minunat. Jucati-va frumos impreuna." 
 
 GRUPUL ESPAVO

Fila 174 : Conversatii cu Chief Joseph si John Cali - Aliniamentul


Transmis de John Cali - 18 mai 2010

JOHN CALI :

Saptamana trecuta am avut cateva zile in care am fost "la pamant". Nimic serios, dar foarte frustrant si insuportabil.
Ocazional sunt cand sus, cand jos, ca noi toti. Dar rar mi se intampla sa fiu jos foarte mult timp, in nici un caz de cateva zile. De altfel, sunt intr-o forma fizica buna. Fac exercitii in mod regulat, urmez o dieta sanatoasa, meditez in fiecare zi - stiti voi, toate acele lucrurri "corecte". Deci, am fost bulversat cand m-am simtit tafnos - nu eram eu, ca de obicei. 





        Intr-o dimineata, cand starea de proasta dispozitie mi-a trecut, eram intins in pat, imediat dupa ce m-am trezit. Deodata, mi-a dat seama ce s-a intamplat. Mai intai, am realizat ca am cititi prea multe stiri. De obicei, citesc repede titlurile ca sa imi fac o idee despre ceea ce se intampla in lume. Dar, rar citesc stiri "rele" si nici despre intrigi politice. Am realizat deasemenea ca m-am concentrat prea mult pe luptele catorva oameni apropiati mie.
       Am dat prea multa atentie problemelor lor si nu suficienta la ceea ce as fi putut face pozitiv pentru a-i ajuta. Pe scurt, am iesit din aliniamenul cu Sinele meu Inalt, cu Sursa. Aici este Chief Joseph.

       CHIEF JOSEPH
       Noi recunoastem, prieteni, ca, cateodata este usor sa iesiti din aliniament, sa pierdeti legatura cu Sinele voastre Inalte. Exista multe distrageri si drame in lumea voastra de astazi. Si in loc sa faceti lucrurile "corect", vorba lui John Cali, este usor sa va pierdeti concentrarea. Cateodata, simtiti chiar ca va pierdeti pe voi insiva.
       Noi nu va spunem sa adoptati o atitudine dura, aspra fata de suferinta si durerea atat de evidenta din lumea voastra de astazi, in special asa cum va apropiati de anul 2012.
       Dar va spunem ca nu exista nici un beneficiu pentru voi sau pentru restul lumii, inclusiv pentru cei dragi voua, daca va ingropati in durerea si suferinta celor din jurul vostru si a lumii, in general. Vi s-a spus, pana la spalarea creierului, sa credeti ca ati putea face ca suferinta altora sa fie a voastra. Ati fost condusi sa credeti ca nimic bun nu vine la voi fara durere.
       Stiti voi, acestea sunt lucruri obosite, vechi - "fara efort, nu exista satisfactii".

      Noi nu credem acest lucru si nici voi nu ar trebui. In mod absolut, cel mai bun mod de a ajuta lumea voastra, pe cei dragi voua este sa fiti fericiti si sa ramaneti fericiti. Cu alte cuvinte, faceti orice pentru a va simti bine. Daca aceasta inseamna sa ignorati stirile, faceti-o. Daca asta inseamna sa refuzati sa va lasati trasi in jos de catre "mizeria" celor dragi voua, faceti-o. Daca asta inseamna sa evitati oamenii negativi, faceti-o. Si asa mai departe.

      Ati inteles despre ce este vorba. Singurul mod in care puteti fi de folos pentru voi, pentru cei dragi voua, pentru planeta este sa veniti din locul vostru centrat al pacii si al puterii. Nu exista alta cale. Cand voi puteti, de exemplu, sa vorbiti cu cei dragi voua care se lupta si nu va permiteti sa va ingropati in durerea lor, le veti face cel mai mare bine.

       Faceti orice va sta in putere pentru a le schimba atentia de la durere, catre tot ceea ce merge bine in viata lor. Nu conteaza cat de multe lucruri "rele" se intampla in viata voastra sau a altcuiva, exista de departe mai mult bine decat "rau", mai mult corect decat "gresit". Nu veti ajunge unde doriti in aceasta viata , pana cand nu va veti vedea vietile din perspectiva Sinelor voastre Inalte.

      Sinele voastre Inalte vad doar binele pe care il doriti pentru voi insiva, pentru cei dragi voua, pentru planeta voastra. Acestea pot vedea cu siguranta, deasemenea, ca voi faceti lucrurile intr-un mod greoi, prin durere si suferinta. Acesta este doar o cale de a creste.

       Dar voi puteti deasemenea sa cresteti prin bucurie, prin a refuzul de a accepta decat cel mai mare bine pentru voi insiva, prin a privi binele intotdeauna si in toate felurile. Cand voi sunteti in starea de bucurie, chiar daca in jurul vostru este haos, voi sunteti aliniati cu Sinele voastre Inalte, cu Sursa.Atunci Totul are grija de El insusi. Totul va curge cu usurinta si fara efort. Veti realiza - si noi stim ca acest lucru suna atat de simplu - ca tot ceea ce trebuie sa faceti este sa fiti fericiti, sa va simtiti bine. Cand voi stati in locul vostru al puterii si al pacii, tot binele va curge spre voi. Si binele va curge catre acei care traiesc in apropierea voastra.

        Alinierea cu Sinele voastre Inalte este cheia - singura cheie - pentru a-i ajuta pe altii cu eficienta. Urmandu-va inima si stiind ca totul este bine, ii veti inspira si ridica pe altii. Nu trebuie nici macar sa spuneti sau sa faceti ceva. Doar prezenta voastra, energia voastra ii va ridica si ii va ajuta sa-si vindece vietile. Iata cat de puternici sunteti cand va aflati in aliniament!