miercuri, noiembrie 10, 2010

Fila 210 : Cum putem transforma societatea intr-un intreg armonios?

   Omul poarta inca in el multe instincte animalice: furia, ura, gelozia, posesivitatea, siretenia. Furia, minia, reprezinta intotdeauna un semn de slabiciune.Tot ceea ce a fost condamnat in interiorul omului pare sa apartina unei parti inconstiente foarte profunde. Iar scopul alchimiei spirituale este acela de a produce eliberarea de intregul trecut animalic. Daca nu se va elibera de acest trecut animal, omul va ramine divizat. Trecutul animalic si calitatile umane nu pot coexista, deoarece calitatile umane reprezinta tocmai opusul celor animalice. Deci tot ce poate sa mai faca omul este sa cada in ipocrizie. 
   In ceea ce priveste comportamentul lui formal, omul se conformeaza idealurilor umane de iubire si adevar, de libertate, neposesivitate si compasiune. Toate acestea reprezinta insa numai un strat foarte superficial, un fals, iar animalul tinut ascuns se poate ivi la suprafata in fiecare clipa; orice intimplare il poate face sa apara. Insa, indiferent daca apare la suprafata sau nu, constiinta interioara este divizata. 
   Aceasta constiinta divizata a facut sa se puna intrebarea: cum ar putea individul sa devina un intreg armonios? Acelasi lucru este insa valabil si in cazul societatii: Cum putem transforma societatea intr-un intreg armonios fara razboaie, fara conflicte, fara clase sociale; fara separare pe criterii de culoare, religie, casta sau natiune? 
     In loc sa gindim in termeni de revolutie si sa schimbam societatea, structura ei, ar trebui sa ne punem mai serios problema meditatiei si a transformarii individului. Aceasta este singura cale ce poate duce la disparitia tuturor diviziunilor existente in cadrul societatii. Insa ele trebuie sa dispara din interiorul individului. Iar acest lucru este posibil prin alchimie spirituala.
     Niciodata lupta exterioara sau conflictul nu a dus la transformare.Solutia este aceeasi din toate timpurile : TRANSFORMAREA si nu schimbarea unui individ cu altul sau a unei oranduiri/clase politice cu alta.
      Sa ne bucuram ca aceste vremuri au sosit.Numai ce este in unitate, in armonie va trascede aceste vremuri, in toate aspectele vietii.










      Adevarul este intotdeauna pur, direct, detasat de toate. El are o frumusete deosebita, deoarece este esenta vietii, a existentei, a naturii. Nimeni nu minte, cu exceptia omului. O tufa de trandafiri nu poate minti. Ea trebuie sa produca trandafiri; din ea nu pot iesi galbenele, ea nu poate insela. Ii este imposibil sa fie altfel decit este. Intreaga existenta, cu exceptia omului, traieste in adevar. Adevarul este religia intregii existente; numai fiinta umana face exceptie. Dar in clipa in care omul se hotaraste sa devina o parte a existentei, adevarul devine religia sa. Aceasta este cea mai mare revolutie care i se poate intimpla oricarei fiinte. Acesta este momentul de glorie.


       Toate religiile v-au corupt mintea, deoarece nu v-au invatat cum sa priviti, cum sa intelegeti; in loc de aceasta, ele v-au oferit concluzii - de exemplu ca furia este ceva rau. Iar in clipa cind condamni ceva, ai adoptat deja o pozitie din care judeci; acum nu mai poti sa fii atent. Luciditatea are nevoie de o stare lipsita de judecata. Si toate religiile i-au invatat pe oameni diverse judecati: acest lucru este bun, celalalt e rau, acesta este un pacat, aceasta este o virtute - acesta este materialul cu care au fost umplute mintile oamenilor de mii de ani. Indiferent de ceea ce vezi, emiti o judecata. Nu poti doar sa privesti, pur si simplu; nu poti fi o simpla oglinda, fara sa spui nimic. Intelegerea apare atunci cind esti ca o oglinda, care reflecta tot ceea ce se intimpla in minte.


     Esti constient de obiecte. Trebuie sa fii constient si de propria ta subiectivitate. Cind privesti un apus de soare esti atit de captivat de frumusetea lui, incit uiti cu desavirsire ca exista o si mai mare frumusete, datorita careia este cu putinta sa cunosti frumusetea apusului de soare - constiinta ta. Insa atentia ta este indreptata asupra unui obiect - apusul, rasaritul, luna... Renunta la obiect si incearca sa ramii cufundat in pura constiinta, in tacere, in pace. Fii doar constient.


       Ai venit pe lume fara nimic, asa ca un lucru e sigur: nimic nu iti apartine. Ai venit complet gol, insa plin de iluzii. Acesta este motivul pentru care fiecare copil se naste cu pumnii strinsi, crezind ca aduce cu sine comori - iar miinile sale sunt pur si simplu goale. Si toti mor cu miinile deschise. Incercati sa muriti cu pumnii strinsi - nimeni nu a reusit pina acum. Incercati sa va nasteti cu miinile deschise - nimeni nu a reusit nici acest lucru. Copilul se naste cu pumnii strinsi, inchizind in ei comorile pe care le aduce in lume, insa miinile sale sunt goale. Nimic nu iti apartine, deci ce anume te nelinisteste? Nu ti se poate fura nimic, nu ti se poate lua nimic. Tot ceea ce folosesti apartine lumii. Si intr-o buna zi va trebui sa lasi totul aici. Nu vei putea sa iei nimic cu tine.


     Jumatate din omenire, indiferent de tara sau de cultura, a fost distrusa de politica familiala, care este tot o politica. Ori de cite ori apare dorinta de a avea putere asupra altei persoane, este vorba de politica. Puterea este intotdeauna politica, chiar si atunci cind este exercitata asupra copiilor minori. Parintii cred ca este iubire, insa aceasta este numai o idee a lor; dorinta lor reala este ca propriul lor copil sa fie supus si ascultator. Si ce inseamna sa fie ascultator? Inseamna ca intreaga putere se gaseste in miinile parintilor. Daca ascultarea in sine este o calitate atit de importanta, atunci de ce sa nu fie parintii cei care isi asculta copiii? Daca ascultarea este ceva atit de religios, de ce sa nu fie parintii cei care asculta de copiii lor? Puterea nu are nimic de-a face cu religia. Singura legatura dintre putere si religie este aceea de a ascunde politica in spatele unor cuvinte frumoase. Este necesar sa fie dezvaluite toate domeniile in care a intrat politica. Ea a patruns pretutindeni, in toate relatiile. Ea a contaminat intreaga viata si o contamineaza continuu.
    Puterea este inteleasa gresit, de fapt.Un om puternic este un om echilibrat, care este in armonie si are control asupra lui.Puterea nu este ceva ce primesti sau manifesti in/din exterior, prin pozitii, bani, avere, lupta fizica sau psihica, nu este ceva ce exerciti asupra cuiva.Aceasta este forta.Puterea inseamna capacitatea de a manifesta plenar valorile Vietii.Un om puternic imputerniceste si pe ceilalti.Este o cale, o dovada, o credinta ca se poate.Iisus spunea celor pe care ii ajuta sa se vindece : credinta ta te-a vindecat.Toate acestea le puteti face si altele pe deasupra.Intotdeauna un om puternic iti da enrgie pentru a depasi propriile limitari si incredere in propriile puteri.
      Oamenii puternici nu merg inconjurati de osti, de armate, nu se ascund in spatele zidurilor inalte, cetatilor, castelelor. Ei sunt inaintea vremurilor lor si manifesta cu curaj darurile pe care le au, invatatura lor.Societatea ( turma fara credinta) i-a pus la zid si i-a condamnat in toate epocile.Hilar este fenomenul acesta : condamni ceea ce nu intelegi inca si te lasi condus de ceea ce ai inteles demult.Speranta este o iluzie.Sa speri sa iasa altceva punand aceleasi ingrediente.Politica nu a servit niciodata maselor ci celor care sunt angrenati.Politica inseamna interes.Iar cand faci politica, intotdeauna adevarul iti scapa.Fiindca iluzia nu poate coexista cu adevarul.
( Din intelepciunea marilor Maestri)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu