joi, octombrie 14, 2010

Fila 199 : MA VEI IUBI?

  "Toti cei care se afla in spatiul grijii noastre au nevoi pe care am convenit sa le rezolvam, sperand in acelasi timp ca si ei vor veni in intampinarea nevoilor noastre. Fie ca avem efectiv grija de ei (fiind cei care le poarta de grija), fie ca ne pasa de ei (situatie in care suntem mai detasati), noi asteptam in mod activ ceva de la cei aflati in grija noastra. Pe scurt, vrem sa ne iubeasca, sa ne arate ca suntem pretuiti, acceptati si apreciati. Vrem ca particioparea noastra la viata lor sa insemne ceva pentru ei, sa fie atat de pretioasa si de utila, incat ei sa ne iubeasca. Si in toate aceste relatii exista o intrebare muta : „Ma vei iubi?”
 Ce suntem dispusi sa facem pentru iubire? Destul de multe, in special daca nu avem baza solida a iubirii de sine. Ne vom sacrifica timpul, energia si resursele fizice, mentale, emotionale si spirituale, pentru a obtine iubirea celorlalti. Toate sacrificiile pe care le facem pentru ceilalti, in special acelea pentru care suntem dispusi sa ne parasim calea, cauta iubirea drept recompensa. Ceea ce le spunem noi oamenilor acestia este: „Daca fac toate lucrurile astea pentru tine, ma vei iubi?” Iubirea pe care o cautam este mai mult decat romantica, ea reprezinta validarea faptului ca avem nevoie de puterea noastra, de pretuire si de vindecare.
 Cei din spatiul grijii noastre nu sunt cu totii nevoiasi si lipsiti de ajutor (dar ar putea fi). Exista o diferenta intre cei pe care ii ingrijim si cei de care ne pasa. Cei pe care ii ingrijim sunt cei pe care vrem sa ii ajutam pe orice cale, pentru ca vedem nevoia lor de vindecare care rezoneaza cu propriile noastre nevoi de vindecare. Asa ca simtim ca, daca ii putem vindeca pe ei, atunci putem fi si noi vindecati. Nu-i asa ca e mai usor sa ii vindecam pe altii si sa primim aceasta confirmare, in loc de a ne vindeca singuri?
 Dar, ce se intampla cand incercam sa vindecam pe altcineva? Pasim intr-un teritoriu interzis, pentru ca, desi ne putem dezvolta posibilitatile de vindecare, suntem lipsiti de putere, atunci cand trebuie sa ii vindecam pe ceilalti. Si cu cat incercam mai mult, cu atat devenim mai frustrati. Iar dorinta noastra de iubire este intampinata de refuz, pentru ca cerem iubire unor oameni care nu pot sau nu vor sa ne-o dea. Care este solutia? Sa intelegem ca nevoia de vindecare pe care o vedem la altii este de fapt chemarea propriei noastre vindecari. Ce putem face pentru a ne vindeca? Iubirea pe care o cautam de la ceilalti nu poate fi implinita, daca nu ne iubim pe noi insine. Si cererile de iubire pe care le adresam celor din zona noastra de ingrijire vor fi implinite, atunci cand vom inceta sa incercam sa cautam in afara noastra, iubirea si lumina pe care le avem in noi."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu