duminică, aprilie 25, 2010

Fila 146 : PREGĂTITI COPIII PENTRU VIITOAREA LOR VIATA DE ADULTI ( VIII )


       Eu stiu prea bine că problemele filozofice nu sunt chiar potrivite vîrstei copiilor si adolescentilor care sunt aici si ca ei sunt mai degraba interesati de tot felul de amuzamente si distractii. 
        Dar cu toate acestea, ramanand printre adulti, care fac tot posibilul de a trăi după regulile Învătămîntului, chiar dacă ei nu înteleg încă profunzimea si sensul, totul se înregistrează în ei.
       Iar cînd, mai tîrziu, se vor găsi în fata unor grave probleme de rezolvat, ei vor sti să actioneze si să se dirijeze mai bine decît ceilalti, pentru că au primit aici o impulsiune spre bine; prea putin contează ca nu au simtit nimic pe moment, ceea ce ei au văzut si auzit  va continua să-i influenteze toată viata lor. Iată de ce tinerii trebuie să participe la munca noastră.
       Chiar dacă aveti impresia că ei sunt prea tineri, trebuie să pregătiti copiii pentru viata pe care o vor duce mai tîrziu si este deci preferabil pentru aprofundarea întelegerii lor ca ei sa poată să arunce o privire în lumea adultilor. De altfel, priviti: ce face o mică fetită? Instinctiv ea cere să aibe păpusi pe care le leagană, le hrăneste, le spală. Aceasta ocupatie este o pregătire pentru rolul său de viitoare mamă. Există deci ceva în ea care o impinge să exploreze deja terenul pentru viitor. Trebuie să reflectati la toate acestea.
       Se aduc copiii la biserică unde totusi ei nu pot întelege mare lucru din ceea ce se petrece. Dar solemnitatea ceremoniei, reculegerea adultilor produc în sufletul lor impresii care vor fi aprofundate mai tîrziu. Iar altii, din cauza mortii unui părinte sau unui prieten asistă la o înmormîntare unde ei încep să se întrebe ce este o disparitie. Moartea este un eveniment cu care ei vor fi în  mod obligatoriu confruntati mai tîrziu si este util pentru ei de a fi pregătiti. Astfel este pentru tot în viata. Fiecare copil este într-o anumită măsura obligat să anticipeze evenimente care nu sunt  încă pentru vîrsta sa si pentru aceasta el trebuie să beneficieze de experineta adultilor.
       Să luam încă un exemplu foarte simplu: un student în chimie începe prin a studia tot ceea ce a fost descoperit în aceasta stiintă pînă astazi; iar dacă el este capabil va adăuga propriile sale descoperiri. Dar el începe prin a se apleca asupra experientelor si descoperirilor altora, el nu decide să le ignore pentru a găsi el însusi totul, iar la capatul a 20 sau 30 de ani de cercetare să sfîrsească prin a descoperi (dacă încă o descoperă!) că o molecula de apă este compusă dîntr-un atom de oxigen si doi atomi de hidrogen. El acceptă aceasta notiune si este mai întelept, aceasta îi permite să cîstige timp.
       Dacă obisnuiti un copil să participe la viata adultilor, în clipa în care va trebui să facă fata el însusi la anumite evenimente el va fi deja pregătit deoarece îsi va aminti si va imita ceea ce a văzut făcîndu-se. De aceea este foarte util ca tineretul să nu fie limitat la activitatile care se cred a fi de vîrsta lui. 
       Intr-o zi, vorbeam mamei a două tinere fete încîntătoare în varsta de l5 ani. Eu îi spuneam: "Le-ar face bine fiicelor dvs. să vină la Fraternitate pentru a asculta adevăruri care le vor ajuta mai tîrziu în viată. Si stiti voi ce mi-a raspuns ea? "Oh, nu, ele sunt prea tinere, la vîrsta lor trebuie ca ele să se amuze: lor le plac balurile, petrecerile, ele vor avea destul timp pentru a se gîndi la lucruri serioase!"  Ei bine, iată o mamă care pregatea catastrofe pentru copiii săi.
       Bineînteles, trebuie să lăsati tineretul să danseze, eu nu sunt  împotriva dansului, dar trebuie să-l obisnuiti să aibă si preocupari de alt ordin. Natura umană nu este făcută doar pentru muncă, efort, reflectie, este de la sine înteles; si chiar initiatii au fost cei care, în trecut au instituit sărbatori unde poporul, prin cîntece, dansuri, deghizari, putea să dea o cale de iesire tuturor acestor forte care comprima munca si grijile vietii cotidiene. Dar a se gîndi că esentialul este de a se amuza si distra, înseamnă într-adevăr a-si rata existenta.Fiindca sufletele vin aici pentru a invata lectiile restante din alte vieti, aceasta este esenta vietii pe Pamant.Este timp suficient pentru toate, invatarea lectiilor aduce cu sine si o bucurie, o pace, o intelepciune mai profunda a vietii.
       Eu nu sunt împotriva unei mame care vrea ca fiica ei să se amuze. Si eu mă amuz, eu nu ma gîndesc decît sa mă amuz, ce credeti voi? Dar exista amuzamente si amuzamente si trebuie să vedeti pericolul amuzamentelor care nu sunt echilibrate prin reflectie. Foarte repede această fiică pe care mama să o trimite să se amuze, va fi murdărită si mîncată de prima haimana venită si nu numai că ea îsi va pierde sarmul si prospetimea, dar ea îsi va pierde si luciditatea si va merge foarte repede să îngroase lumea tuturor acestor femei care traversează existenta fără a sti niciodată unde ele se afla, de ce au venit aici si unde ar trebui sa ajunga.Cate sute de vieti irosite...
       Nu va gînditi ca eu sunt limitat. Nu exista om mai larg decît mine. Eu vreau doar ca toti băietii si fetele să petreacă, să cînte si să danseze, dar în acelasi timp ca ei să accepte să studieze stiinta Initiatilor, ca ei să invete să se lege la fortele nobile si insufletitoare ale naturii. În acest moment ei vor deveni fiinte formidabile, capabile de a actiona benefic pentru familia lor, tara lor si chiar pentru lumea întreaga.
       Deci iată, au fost cîteva cuvinte pentru a vă spune că nu trebuie să lăsati tineretul să caute în mod unic ceea ce-i place lui, ceea ce-i este agreabil, la gradul la care el a ajuns, ci să vizati un pic mai departe si să anticipati viitorul. Oh! Eu stiu bine, multi copii anticipează, dar nu asa cum ar trebui. De exemplu, o mică fată delicată, gratioasă, vrea sa devină ca mătusa ei pentru ca are buzele si unghiile vopsite, iar degetele pline de inele; iar un mic băiat vrea să devină ca bunicul său din cauza pipei sale si a marilor sale mustăti. Tinerii anticipează deci deseori fără a o sti, dar ei sunt prea grăbiti de a deveni bătrani, de a avea aerul important, blazat, lipsit de viata. Să nu se grăbească, Dumnezeule, aceasta va veni  chiar  fără voia lor. Dacă exista un lucru absolut cert, este ca ei vor imbătrîni, nimic nu va putea impiedica aceasta.

           Tineretul să încerce să rămînă tînar cît mai mult timp posibil! Eu vreau sa spun tînăr în inima sa: spontan, simplu, surîzător, vesel. Eu, eu prefer să rămîn copil, din toate fortele mele eu mentin în mine spiritul copilariei. Tinerii vor sa devină batrani, iar eu vreau sa prelungesc tineretea, pentru că tineretea a trecut atît de repede! Este de altfel ca primavara... Atît de efemera!

OMRAAM MIKHAEL AIVANHOV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu