sâmbătă, aprilie 03, 2010

Fila 139 : Dupa Trezire, care este relatia noastra cu personalitatea?



Vorbind la modul concret, inainte de Trezire, intr-o mare masura, nu aveti o relatie cu personalitatea voastra; sunteti personalitatea voastra. Daca ati putea avea o relatie cu personalitatea voastra – care este egoul, cu emotiile si modul sau de a reactiona si gandi – cine are o relatie cu personalitatea? Asta inseamna ca sunteti martorul ei?
Exista o constiinta de martor si daca ea exista, atunci aveti o relatie cu personalitatea voastra. Asta inseamna ca puteti fi acolo, ca o prezenta de martor, atunci cand egoul vostru face ceva amuzant. Si puteti rade de voi insiva – poate in acel moment, poate dupa aceea.
Daca sunteti in totalitate „prinsi” de personalitatea voastra, sau de egoul vostru, bineinteles ca atunci nu exista nici o relatie, deoarece ati devenit egoul vostru. Sunteti una cu modelele voastre de actiune reactiva si de gandire conditionata, incat nici nu stiti ca exista altceva in voi. Sunteti egoul.
Pe masura ce va treziti din punct de vedere spiritual, creste gradul de constienta care nu are nimic de a face cu personalitatea voastra si scade puterea personalitatii, cu tiparele sale de gandire conditionata. Treptat, personalitatea nu mai este opaca; ea este transparenta la lumina constiintei. Isi pierde soliditatea. De aceea, in oamenii care s-au Trezit – sau cei care sunt pe cale sa se trezeasca – exista mai multa lumina si ceva usor. Daca exista numai personalitatea, atunci exista o greutate psihica. Totul este foarte serios si sunteti defensivi, doriti intotdeauna ceva, sau intotdeauna va aparati de ceva.
Cand sunteti in relatie cu cineva in care nu exista un grad de constienta, intotdeauna veti avea un sentiment inconfortabil, deoarece acea persona nu este in largul ei. In cele din urma, toate personalitatile sunt stinghere. Pot pretinde ca sunt foarte increzatoare in ele insele, dar sub rolul de „increzatoare”, intotdeauna exista o persoana care nu se simte in largul ei. Au nevoie sa dovedeasca ceva, sau doresc ceva de la voi. Asa este personalitatea. Pe masura ce va treziti, acea parte devine mai putin opaca si mai usoara. Mai multa constienta de sine radiaza prin persoana respectiva. 
Egoul este completa identificare cu gandirea si emotiile voastre. Cand sunteti inconstienti, personalitatea si egoul sunt un singur lucru. Pe masura ce va treziti, deveniti mai constienti de tiparele voastre, care inca mai pot opera in voi, intr-o oarecare masura.
Eu aleg sa definesc personalitatea ca fiind ceva de care puteti sa va dati seama. Ea a fost egoul, dar puteti fi constienti de ea, ca fiind tiparele care inca opereaza in voi. Daca nu exista constienta, si sunteti ea, atunci ea se afla in intregime ego. Pe masura ce va dati seama de egoul vostru, egoul devine personalitatea si puteti avea o relatie cu personalitatea voastra – in sensul ca puteti fi martorul ei.
Daca aveti o relatie dificila cu personalitatea voastra, asta e o iluzie, o amagire. In acest caz, personalitatea voastra s-a divizat, o parte avand o relatie cu cealalta, una spunand „Ar trebui sa fii mai buna, de ce nu poti sa fii mai constient/a?” Asta inseamna ca nu exista acolo o prezenta ca martor. O parte a personalitatii e in dezacord cu cealalta.
Constiinta de martor nu judeca. Nu va judecati in nici un mod, doar va observati comportamentul. Nu exista bine sau rau – pur si simplu, exista.
De exemplu, nevoia de a avea dreptate este o trasatura obisnuita a egoului. Daca este o nevoie adanc inradacinata, atunci credeti ca nu puteti gresi cand aveti o discutie. Va simtiti obligati sa va aparati. Apoi, brusc, puteti vedea asta in voi insiva.
In concluzie, a avea o relatie cu personalitatea voastra implica existenta unei prezente martor.  

Eckhart Tolle

N.B. - Consider ca mai exista cel putin o treapta dupa ce omul se trezeste si are o relatie cu personalitatea.Ceea ce eu cunosc si traiesc tot mai des este o dizolvare a personalitatii.Sunt sigur ca aici si acum omul se poate elibera complet de conditionarile egoului.
Cu Lumina si Iubire,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu