sâmbătă, decembrie 12, 2009

Fila 78 : Darurile.. ( povestire Zen )





   

     Langa Tokio traia un vestit razboinic Samurai care a decis sa-i indrume pe cei tineri in budismul Zen.Se spune ca in ciuda varstei inaintate el  putea infrange orice adversar .

     Intr-o dupa-amiaza, un luptator, cunoscut pentru lipsa lui de scrupule a ajuns in localitatea unde traia batranul Samurai. Era cunoscut pentru tehnicile lui de a provoca la lupta : astepta pana cand adversarul facea prima miscare si apoi contraataca cu viteza .

     Tanarul luptator nu pierduse inca nici o lupta. Auzind de reputatia Samuraiului a decis sa-l invinga pentru a-si mari faima.
     Toti studentii erau impotriva luptei, dar batranul Samurai a  acceptat provocarea.S-au adunat toti in piata din centrul orasului, iar  tanarul a inceput sa-l insulte pe Samurai. A 
aruncat cateva pietre in directia lui, l-a scuipat in  fata, i-a aruncat toate insultele ce existau sub soare, i-a insultat pana si pe stramosii sai .
    Timp de cateva ore a facut totul pentru a-l provoca pe maestru, dar batranul ramanea  impasibil.La sfarsitul dupa-amiezii, simtindu-se obosit si umilit, razboinicul a abandonat  si a plecat.
     Deceptionati de  faptul  ca maestrul primise atat de multe insulte si provocari, studentii l-au intrebat:
- Cum ai putut rabda atat de multa umilinta?De ce nu ti-ai folosit spada, chiar daca stiai  ca ai fi pierdut, in loc sa-ti expui lasitatea in fata tuturor?
- Daca cineva vine la tine cu un dar si tu nu il primesti, cui apartine darul? intreba Samuraiul.

- Celui care ti l-a oferit, replica unul dintre discipoli.
- La fel si cu orice manie, insulta sau invidie, spuse maestrul.
     Cand nu sunt acceptate,continua sa apartina celui care le-a purtat.
     In viata de zi cu zi  sunt nenumarate situatiile in care ne trezim prinsi fara sa vrem in tot felul de "ocazii" nedorite. Fiecare clipa isi are darul ei. Unele daruri ne sunt de folos, altele  ne incurca.Totul depinde de noi.Putem alege sa acceptam orice dar si sa ne lasam  atrasi  in jocul altora, sau sa fim selectivi si sa  acceptam doar acele daruri care ne ajuta in cresterea noastra .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu