sâmbătă, decembrie 12, 2009

Fila 83 : Qigong-ul sau arta mentinerii si întaririi sanatatii






        Qigong-ul este arta mentinerii si întaririi sanatatii, o metoda de "conservare" a vietii, de întarire a corpului fizic si de dezvoltare a întelepciunii, ce înglobeaza antrenamentul fizic, filozofia antica si întreaga traditie a culturii chineze. Are un rol activ în prevenirea îmbolnavirii si tratamentul afectiunilor, protejând si întarind sanatatea, opunându-se îmbatrânirii premature si prelungind viata. De aceea, în antichitate, qigong-ul era considerat ca fiind metoda "de eliminare a bolilor si de prelungire a vietii". Începuturile qigong-ului, radacinile sale, se pierd undeva în negura timpului, în urma cu peste 7 000 de ani, în prezent dezvoltându-se ca o noua stiinta, stiinta vietii.
prelungire a vietii". Începuturile qigong-ului, radacinile sale, se pierd undeva în negura timpului, în urma cu peste 7 000 de ani, în prezent dezvoltându-se ca o noua stiinta, stiinta vietii.

        Calitatea exercitiului de qigong afecteaza în mod direct rezultatele. Scopul practicarii qigong-ului este acumularea si sporirea qi-ului (energia), sau, cu alte cuvinte, "cultivarea qi-ului adevarat". A poseda suficienta "energie adevarata" înseamna de fapt a avea o sanatate excelenta. Iar secretul în aceasta practica este perseverenta!

        Qigong-ul, are pe de o parte un caracter profilactic, ajutându-i pe practicanti sa evite drumurile prea dese pe la spitale, precum si efectele secundare ale medicamentelor chimice, iar pe de alta parte, ofera tehnici de tratament rapid, simplu si eficient, pentru multe afectiuni cu o raspândire larga.

        Toata lumea stie ca facând zilnic gimnastica putem evita multe boli si toti au auzit de gimnastica de recuperare; însa foarte putini au idee cât de eficient este qigong-ul în acest sens. În multe privinte qigong-ul seamana cu miscarile din gimnastica, diferenta fundamentala fiind activitatea mentala, respectiv concentrarea atentiei pe diferite aspecte în timpul practicii, pe care qigong-ul pune un accent deosebit, fara de care efectul este diminuat.

        De aceea, se poate afirma ca qigong-ul este o adevarata arta de a fi si a ne mentine sanatosi, o adevarata arta de cultivare a Vietii.

        Exista mai mult de 3 000 de varietati de qigong si 5 traditionale principale: Taoist, Budist, Confucianist, qigong-ul artelor martiale si qigong-ul medical. Qigong este astfel o forma usoara a unui set se discipline înrudite care include Tai Chi Chuan si artele martiale chineze Wu Shu.

        Qigong-ul medical include exercitii de respiratie combinate cu miscari ale corpului si meditatia. Exercitiile de respiratie ajuta la inducerea starii de meditatie si vice versa. În "starea qigong" grijile si necazurile dispar. Ele sunt înlocuite de imagini pozitive, o încredere sporita si un suflet mai linistit. În cele din urma se ajunge în starea în care nu vor mai exista gânduri deprimante sau griji. Prin meditatie se ajunge la sentimente pozitive. Acest lucru duce la rândul lui la stimularea circulatiei sângelui si a energiei (qi). Daca sunteti bolnav, în timp, functiile corpului vor reveni la normal. Daca nu sunteti bolnav, starea buna de sanatate va spori si ea. Oamenii de orice vârsta pot învata sa practice qigong si astfel sa-si dezvolte si mentina energia interna si sanatatea.

        Unii oameni practica qigong pentru a-si vindeca bolile de care sufera. Altii încearca sa previna aparitia acestora. Multi doresc sa simta si sa execute mai bine, sa atinga nivele superioare de energie si sa încetineasca procesul de îmbatrânire. Qigong-ul este mai putin eficient în cazul bolilor acute sau al urgentelor medicale. Este însa mult mai eficient în prevenirea bolilor si tratarea starilor cronice si a invaliditatilor.

        Chinezii au descoperit ca qigong-ul este o modalitate eficienta de tratare a abuzului de substante si a obezitatii. Aceasta arta blânda îmbunatateste transportul oxigenului în celulele corpului, reduce stresul si îmbunatateste functionarea intestinelor. Doctorii chinezi au folosit qigong-ul în spitale si clinici pentru tratamentul diferitelor boli printre care: alergii, artrite, astm, probleme ale intestinelor, constipatie, diabet, gastrite, guta, dureri de cap, boli cardiace, hipertensiune, boli cronice ale rinichilor, boli ale ficatului, dureri de sale, boala Meniere, miopie, obezitate, neurastenie, paralizie provocata de rani externe, retinopatie (deteriorarea retinei), reumatism, neuralgie sciatica, insomnie, stress, ulcer si boli vasculare periferice. Qigong-ul poate trata cu succes multe forme de cancer si poate reduce sau elimina efectele secundare ale tratamentului cu radiatii sau ale chimioterapiei. Ajuta în tratamentul afaziei (pierderea totala sau temporara a abilitatii de a vorbi), paraliziei cerebrale, sclerozei multiple, bolii Parkinson si sindromului post congestie cerebrala. Este foarte folositor în tratamentul oricarei dureri cronice si a tulburarilor cronice ale sistemelor digestiv, respirator, cardiovascular si nervos.

        Qigong-ul va poate ajuta sa luptati practic cu orice boala. Cu ajutorul lui se pot vindeca multe dintre cele 50% din bolile pe care medicina occidentala le considera netratabile. Daca doriti sa folositi qigong-ul pentru tratarea unei boli faceti acest lucru sub atenta îndrumare a unei persoane avizate.

        Pe lânga faptul ca ajuta la vindecarea bolilor deja instalate, qigong-ul îi ajuta pe oameni si sa previna aparitia bolii. Acest lucru economiseste bani si suferinta. Qigong-ul mareste forta fizica, îmbunatateste rezistenta la bolile infectioase si la senilitatea prematura. Practicarea qigong-ului reduce considerabil aparitia unei congestii cerebrale si regleaza nivelul zaharurilor (glucidelor) în sângele diabeticilor. Deoarece normalizeaza nivelul hormonilor sexuali, se poate trata cu mult succes impotenta si frigiditatea. Efectele antistres pot îmbunatati viata sexuala atât cantitativ cât si calitativ. Practicarea qigong-ului poate grabi refacerea dupa o operatie chirurgicala si dupa tot felul de accidentari cu pâna la 50%. Qigong-ul ofera celui care îl practica o modalitate de a atinge o stare relaxata si armonioasa a echilibrului dinamic. Qigong-ul este o practica terapeutica cu ajutorul careia se poate aborda practic orice problema de sanatate. Numeroasele forme al masajului medical chinezesc (Tui Na) deriva în mod direct din qigong.


        Cum "functioneaza" qigong-ul?


        Practicând qigong devenim mai sensibili si mai atenti la ce se întâmpla în interiorul corpului nostru si la pozitia pe care acesta o ocupa în natura. Acest lucru ne permite sa ne sporim rezistenta la dezechilibrele si blocajele care ne afecteaza energia interna personala. Aceasta sensibilitate ajuta la integrarea factorilor interni yin-yang în ordinea universala, a carei parte suntem. Cel ce practica qigong (re)descopera ca nu exista o separare între minte si corp, lucru afirmat în sec. XVII si de catre Descartes. Putem întelege qi-ul (energia) ca pe forta ce completeaza relatia dintre corp (materie, structura) si minte (proces, functie). Medicina chineza accentueaza puternic relatia dintre om si natura.

        Fitoterapia chineza, acupunctura si qigong-ul sunt trei parti ale unei singure entitati, asa cum sunt apa, vaporii de apa si gheata. Alaturi de stiinta dietei si de masaj, ele sunt considerate componente indispensabile ale medicinii traditionale chineze. În timp ce acupunctura si fitoterapia se concentreaza în principal asupra vindecarii bolii, qigong se concentreaza de obicei pe mentinerea unei stari bune de sanatate. În practica qigong, unul din scopurile principale este mentinerea sau refacerea echilibrului si armoniei mintii si trupului. Prin qigong, se poate acumula qi care poate fi directionat acolo unde exista un blocaj. Cel ce practica qigong câstiga mai mult decât o sanatate îmbunatatita. Acea persoana învata o alta cale de a privi si experimenta unitatea dinamica a vietii.


        Ce face qigong-ul de fapt?


        Practicarea qigong-ului scade tensiunea arteriala si nevoia de oxigen a organismului si creste functionalitatea sistemului endocrin. Senzatia de seninatate pe care o produce qigong-ul rezulta partial din cresterea usoara a temperaturii corpului si din îmbunatatirea ratei de absorbtie a oxigenului.

        Qigong-ul activeaza qi-ul, îmbunatateste circulatia sângelui si echilibreaza yin si yang, sustine functionarea sistemului imunitar si stimuleaza conductivitatea meridianelor prin care curge energia (qi). Teoria medicala chineza spune ca multe boli provin din conditiile improprii de mediu, cum ar fi: caldura excesiva, frigul, uscaciunea si umiditatea, dieta incorecta, alimente alterate genetic, germenii patogeni, otravirea si poluarea, traumele si accidentele. Problemele interne pot aparea ca urmare a excesului sau deficitului de furie, bucurie, compasiune, suparare sau teama si atitudini mentale. Exista deasemenea si bolile sufletului care pot cauza probleme serioase. Acesti factori pot produce un exces sau deficit de energie (qi), o pot bloca, o pot face sa devina stagnanta cauzând astfel tot felul de probleme. Atunci când sistemul imunitar functioneaza perfect, suntem centrati din punct de vedere emotional în corpul nostru iar energia (qi) si sângele curg liber. Scopul practicarii qigong-ului este obligarea energiei (qi) sa curga cu putere în corpul nostru. Acest lucru ne ajuta sa rezistam sau sa trecem peste blocaje si peste dezechilibrele pe care acestea le provoaca. Qigong-ul poate prelungi viata, vitalitatea si bunastarea prin încetinirea procesului îmbatrânirii.

        Nu e nevoie sa devii maestru de qigong pentru a te bucura de multe dintre efectele lui vindecatoare. Pentru sanatate, nu trebuie sa înveti decât câteva exercitii. Cu toate acestea, qigong-ul nu este nici pe departe un medicament care vindeca "pe loc". Pentru a beneficia de pe urma lui, trebuie atinsa o stare de liniste, trebuie eliminiate tensiunile, trebuie construite si dezvoltate o atitudine pozitiva si o vointa puternica. Beneficiile pot fi culese în trei feluri. Fie se apeleaza la un maestru pentru tratament, fie se practica qigong în paralel cu tratamentul maestrului fie se poate învata autotratamentul prin practicarea qigong-ului.

        Daca se alege cea de-a treia varianta, rezultatele vor aparea în urma unei practici care cere timp, rabdare, implicare totala, hotarare si staruinta. Aceasta arta înseamna mai mult decat simplul antrenament fizic. Cere educarea respiratiei si a modului de a gândi. În functie de implicarea fiecaruia, unii vor progresa mai repede, altii mai încet si asta pentru ca în practica qigong-ului nu exista scurtaturi dar nici limite.
       La mine la Buzau s-a deschis acum cativa ani o scoala de Tai Chi unde se practica qigong.Pot spune ca invatasem cateva miscari si un taolu in decurs de un an.S-a desfiintat scoala insa, acum se mai practica in Bucuresti si alte localitati ale tarii.Miscarea este buna pentru organism iar facuta temeinic si cu maestri adevarati devine un mod de viata.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu