sâmbătă, ianuarie 23, 2010

Fila 123 : R E S P I R A T I A






RESPIRAM NATURAL SAU CORECT ?



Respiratie lunga, viata lunga.
Respiratie scurta, viata scurta.
Lipsa respiratiei = moarte!

Istoria "antrenarii" respiratiei este una universala. În Yoga exercitiile pentru obtinerea unui anumit ritm al respiratiei sunt reunite sub denumirea Pranayama. În general este vorba despre o inspiratie urmata de o pauza apoi o expiratie si pauza. În Kundalini Yoga exista ceea ce se numeste Respiratia Focului (o respiratie rapida). În Yoga Tibetana exista o tehnica de retinere a aerului în plamâni (apnee) ce produce o puternica caldura interioara.

Respiratia este poarta catre sistemele nervoase central si vegetativ. Respiratia poate fi constienta si inconstienta ca atunci când dormim sau am lesinat. În ceea ce priveste sindromul mortii subite la sugari exista dovezi concrete ca bebelusii "uita" pur si simplu sa respire în somn. E un lucru tragic care explica prezenta, în cultura chineza, a paturilor de familie. Prezenta mamei în acelasi pat în care doarme un  nou-nascut poate fi privita ca o masura de prevedere împotriva sindromului mortii subite infantile.


Devreme ce respiratia influenteaza sistemele nervoase ale corpului uman, maestrii taoisti au observat ca emotiile influenteaza modul în care respiram. Când suntem furiosi respiram greu. Când suntem tristi simtim ca ne sufocam. Când suntem fericiti respiratia devine usoara. Când suntem linistiti respiratia noastra este prelunga.

În practica taoista si budista respiratia este de patru feluri:

Respiratia "vijelioasa" - dupa cum îi spune si numele acest tip de respiratie apare dupa un exercitiu fizic sau dupa o munca grea când începem sa gâfâim. Acest fel de respiratie poate provoca cu usurinta oboseala.
Respiratia "zgomotoasa" - aceasta respiratie se numeste asa deoarece si ceilalti o pot auzi. Acest tip de respiratie apare ca urmare a unor emotii puternice sau a bolii. Respiratia zgomotoasa poate provoca tensiuni în corp si blocaje energetice.

Respiratia "energetica" - aceasta respiratie este atât de usoara încât nu poate fi auzita decât de catre "proprietar". Respiratia energetica poate conduce la o stare de toropeala sau somn.
Respiratia "tacuta" - aceasta respiratie este atât de silentioasa încât nu poate fi auzita nici chiar de catre "proprietar". Aceasta este respiratia adecvata starii qigong. Doar când se poate respira în acest fel se poate considera ca s-a ajuns la nivelul de începator în qigong.
Respiratia "tacuta" poate fi experimentata cu usurinta în timpul meditatiei. În stare de meditatie profunda sunetul respiratiei dispare. În acel moment un observator extern nu va mai putea preciza daca persoana ce mediteaza mai respira sau nu. Atentie însa, nu încercati sa va opriti respiratia în mod intentionat. Acest lucru poate cauza traume serioase.
       "Antrenamentul" respiratiei trebuie sa se desfasoare sub îndrumarea unei persoane care a atins cel putin al patrulea stadiu al respiratiei. Nu e de mirare ca mai tuturor elevilor li se da urmatorul sfat cu privire la respiratie în Taiji: "respira natural". Acesta nu e un sfat rau dar nici unul bun. A respira natural înseamna pentru majoritatea începatorilor sa continue sa respire asa cum fac de obicei. Pentru a începe cu adevarat "antrenamentul" respiratiei trebuie observate obiceiurile nesanatoase ce tin de respiratia proprie dar si partea superioara a trunchiului, umerii si regiunea gâtului. Lucrul cu respiratia nu implica influnte din afara. Chiar si G.I. Gurdjieff a fost sfatuit de catre profesorul sau sa renunte la toate tehnicile de respiratie pe care le învatase deoarece acestea "îi faceau mai mult rau decât bine". 

       Diferitele etape pe care le parcurge respiratia apar în mod natural pe masura ce se castiga experienta în practica Taiji si a respiratiei.

      Scopul respiratiei este sa aduca vitalitate si oxigen în sânge. Dar exista si multe alte aspecte cruciale în ceea ce priveste respiratia: de exemplu ajutorul dat inimii în actiunea acesteia de a pompa sângele, dirijarea emisiei de hormoni endocrini precum si miscarea lichidului cerebral prin sira spinarii.


      Respiratia libera, fara nici o inhibitie se întâlneste rar. Daca aveti norocul sa respirati în acest fel veti resimti valuri de bucurie raspândindu-se încet în tot corpul. Aceasta respiratie este mai intensa chiar decat un orgasm. Pentru a elibera respiratia trebuie sa retraim momentul traumatic al nasterii noastre. Pentru majoritatea oamenilor prima respiratie a fost însotita de durere si teama. De obicei doctorul care asista nasterea loveste cu palma fundul sau spatele bebelusului. Astfel la iesirea din caldura si întunericul pântecului mamei prima respiratie este însotita de un anume soc si de teama. Nu e de mirare deci ca multi dintre noi respiram foarte greu. Prima respiratie îsi pune amprenta pe modul de respiratie pe care îl folosim uneori toata viata. Daca va numarati printre cei nascuti într-o piscina, sub apa, sunteti printre putinii norocosi care s-au nascut si au respirat fara durere. De aceea copiii care s-au nascut astfel si carora li s-a permis sa respire pentru prima data lânga mama lor fara a li se taia cordonul ombilical vor avea o viata mult mai sanatoasa si mai fericita.

Nu uitati: înainte sa rostim primul cuvânt trebuie mai întâi sa respiram o data. Iar de cum respiram o data sau de mai multe ori tine si o mare parte din fericirea noastra ulterioara. Sa respiram deci natural dar corect!!!  
 
Clubul Sportiv Qigong Galati

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu