sâmbătă, ianuarie 23, 2010

Fila 126 : Semanatul si culesul...



        "Când un gradinar nu vede crescând ceea ce nu a semanat , el nu se revolta , el este cinstit , drept , el nu începe  sa strige , ci îsi spune foarte simplu :”Ce vrei , omule , daca nu ai avut timp sa semeni morcovi , nu vei avea morcovi . Dar vei avea salata , patrunjel si ceapa pentru ca pe acestea le-ai semanat .“ 
        În aparenta, oamenii sunt foarte instruiti în domeniul agriculturii. Da, când e vorba de fructe si legume, sunt instruiti, dar de îndata ce e vorba de domeniul sufletului, al gândirii, ei nu mai stiu nimic, cred ca vor recolta fericirea, bucuria, pacea, chiar daca vor semana violenta, cruzime, rautate. Ei bine nu, ei vor recolta la rândul lor violenta, cruzimea, rautatea. Si daca în acel moment, ei încep sa se agite, sa fie furiosi revoltati, asta dovedeste ca nu sunt buni agricultori !

        Prima regula a moralei este de a nu va lasa niciodata în prada unui gând, unui sentiment sau al unui act care sa fie periculos sau nociv pentru altii, pentru ca veti fi obligati sa-l recoltati si sa-l “mâncati” si daca acesta este o otrava, voi veti fi cei dintâi otraviti ! 
 
       În momentul în care veti lua aceasta ca o regula absoluta, veti începe a va perfectiona. Stiu bine, ceea ce îi împiedica deseori pe oameni sa înteleaga, este încetineala cu care se manifesta legile: nici binele nu vine imediat, nici raul. Un om nu înceteaza sa încalce legile si totul merge bine pentru el, în schimb un altul, care este cinstit, care face bine, nu întâlneste decât dificultati ; atunci, evident toti trag concluzia ca nu exista dreptate . Fiintele umane nu cunosc motivul acestei încetineli în recompense si în pedepse . Ei îsi pun întrebari si îsi spun : “ Daca legile ar actiona mai repede, ar fi mai bine, pentru ca am fi de îndata corectati sau recompensati si am întelege .”
        Ei bine, eu cunosc cauza acestei încetineli . Ea arata bunatatea si clementa inteligentei cosmice care vrea sa dea oamenilor timpul de a face experiente, de a reflecta, si chiar de a regreta...de a se ameliora si a sterge erorile .
        Daca legile ar veni sa ne pedepseasca imediat pentru greselile noastre, am disparea, nu am putea nici macar sa ne amelioram . Cerul ne da deci timp, trimitându-ne pe ici pe colo câteva mici inconveniente pentru a ne face sa reflectam, si noi avem astfel posibilitatea sa reparam .

       OMRAAM M. AIVANHOV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu